Medtem ko se NK Maribor pripravlja na sobotno tekmo z Domžalami (18.00), ki so dve ligaški tekmi zaradi številnih primerov okužbe z novim koronavirusom preložili, so nov primer zabeležili tudi sami. Po Aljoši Matku je pozitiven na koronavirus tudi romunski vezist Alexandru Cretu.

 Novico je sporočil namreč kar sam, ko je za romunski ziarulevenimentul.ro povedal, da je imel najbrž vse možne simptome: »Tudi vročino, bolečine v mišicah, suh kašelj. Sedem dni sem bil brez okusa in voha, toda zdaj se počutim bolje. Žal mi je, ker ne bom mogel pomagati reprezentanci, toda zdaj želim biti le zdrav.« V Ljudskem vrtu so dejali, da informacije niso javno posredovali zaradi nerazkrivanja osebnih podatkov.

Na voljo 22 nogometašev

Uradno je tako šlo za mišične težave in bolečine v hrbtu, kakor je bilo predano tudi treneru Mauru Camoranesiju, ki je na Cretuja rad in pogosto računal na sredini igrišča. »Cretu je igral proti Rudarju v pokalu in bil v kadru proti Kopru,« je sporočil predstavnik za stike z javnostmi Željko Latin na današnji novinarski konferenci.

»Ko je prvič omenil, da se slabo počuti, je ostal v izolaciji. Ni ne treniral z ekipo niti ni bil s soigralci in je po nekaj dnevih opravil test, ki je bil pozitiven. Zaradi nerazkrivanja osebnih podatkov se o tem ni objavilo posebej članka. Ves čas je čutil bolečine v hrbtu in mišicah, to informacijo je od zdravniške službe imel tudi trener.«

Na vprašanje, ali je okužen še kateri od nogometašev, dodatnega pojasnila ni bilo. Camoranesi je odgovoril, da ima na voljo 22 igralcev, ki so v dobri formi: »Zato smo mirni glede kadrovske sestave v soboto.«

Le Olimpija in Domžale igrata odprto

Vijoličasti v soboto v 11. krogu pričakujejo Domžale, pri katerih so imeli skupno že kar osemnajst okužb, še vedno je v izolaciji šest igralcev članskega moštva. Če že pri rumeni družini, ki je sezono začela znova precej kilavo, po besedah trenerja Dejana Djuranovića ne vedo, kako nadaljevati, pri Mariboru še manj vedo, kakšen bo tekmec, s katerim so letos sicer remizirali.

»V tej sezoni tako ali tako ni lahkih tekem, vsi se moramo prilagajati,« se v tekmo po zmagi nad Aluminijem (1:3) podaja Camoranesi. Bolj kot s tem, da tekmeci niso odigrali dveh tekem, se ubada s taktiko Domžal. Na prste rok je namreč naštel moštva, ki raje igrajo na protinapade. Prišel je do pet, štel še dlje, nato pa ob Olimpiji le še Domžale izpostavil kot odprto, napadalno, igre željno moštvo.

Pihler: »Prejemamo preveč golov, a tudi zabijamo«

Za vijoličaste to utegne biti problem predvsem zato, ker redno prejemajo zadetke. Aluminij ga je resda zabil ob koncu, vendar vijoličasti ostajajo pri eni sami nedotaknjeni mreži v prvenstvu. To ve tudi Aleks Pihler, ki ga je ob izostanku Ilije Martinovića trenerski štab premestil v obrambo. »Zavedamo se, da dobivamo preveč golov, seveda smo bili razočarani, ker smo dobili gol. Imamo pa srečo, da velikokrat zadevamo, moramo pa zmanjšati število prejetih golov« je povedal Pihler.

Ni pričakoval, da bo znova, kakor že pod Darkom Milaničem, moral pomagati v obrambi. Tam je sicer začel, kot je pojasnil, vendar že pri štirinajstih igral v sredini. Zdaj je vsaj del ožje, tričlanske obrambe, večja muka je bilo, kot je priznal, igranje desnega bočnega in lovljenje hitrih napadalcev. Je tokrat kaj drugače v obrambi? »Iskreno? Imel sem občutek, da sem ravno začel dobro igrati na vezni poziciji, tako da nisem pričakoval, da se bo to zgodilo. V Murski Soboti sem začel verjeti, da lahko pomagam na tej poziciji. Vprašam fante, ki to igrajo, glede situacij, ki mi prej niso bile znane.«

 Camoranesi ima vanj skoraj popolno zaupanje. Saj rad deli komplimente – o Denisu Klinarju je rekel, da mu je zelo všeč –, pri Pihlerju pa tudi naštevanje: »Zelo inteligenten igralec je, močan v dvobojih, dober v iznosu žoge, z njim smo dobili prvo podajo pri gradnji napadov. Razmišlja med igro, sposoben je prilagajanja.«

V taki ligi so serije zmag težke

Ker je po ponedeljkovi zmagi v Kidričevem nato prišel torek, ko je Olimpija znova z zmago pri Gorici splezala nazaj pred vijoličaste in na vrh skupaj z Muro, z zmago proti Taboru pa jih je s 16 točkami ujel še Koper, se poraja vprašanje, kdaj bo čas za serijo zmag. Ni še moštva, ki bi letos v prvenstvu povezalo tri zmage.

Maribor po sobotni tekmi z Domžalami in reprezentančnem premoru gostuje pri Bravu. »Ekipe težko delajo serije zmag, ker je prvenstvo težko. Rezultatsko se zmeraj ne izide, je pa zahtevnost prvenstva največji razlog, zakaj ni zabeleženih večjih serij,« je razlaga Camoranesija.


11. krog: Maribor – Domžale

  • Sodil ne bo Damir Skomina, ki je bil predviden, saj se je poškodoval med sojenjem na tekmi RB Leipzig – PSG v ligi prvakov. Zamenjal ga bo Roberto Ponis.
  • »Da,« je Mauro Camoranesi odgovoril na vprašanje, če bo Maribor začel z enako trojico v napadu: Rok Kronaveter, Jan Mlakar, Rudi Požeg Vancaš.
  • Proti Domžalam je lani imel Maribor najboljši izkupiček: tri zmage in remi. Domžale so nazadnje zmagale v Ljudskem vrtu mara 2018,
  • Tekma se prične ob 18. uri. Prenos bo na Planet TV.