Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković se je na današnji novinarski konferenci z izjavo "Oprostite, da sem še župan" odzval na torkove hišne preiskave, ki so jih kriminalisti med drugim izvajali na občini in pri njem doma. Zatrdil je, da ni storil nič nezakonitega. Poudarja, da sam ni predmet preiskave, v njej se je znašel, ker so ga omenjali drugi preiskovanci.

Prepričan, da želijo zastrupiti njegov odnos s premierom

"Sem v procesu, ker očitno uspešno vodim občinsko upravo," je dejal Janković. Hkrati je prepričan, da si nekateri želijo "zastrupiti dober odnos", ki ga ima s predsednikom vlade Robertom Golobom. Zavzema se, da se odredba javno objavi, saj bi pokazala, da sam ni preiskovanec, poudarja.

Odvetnik ljubljanskega župana Janez Koščak je v torek za medije povedal, da Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom. Katerim in za katere sponzorske pogodbe gre, Koščak ni želel komentirati. Dodal je, da so policisti iz županove pisarne odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki.

Župan je ponosen na svoje direktorje

Po neuradnih podatkih so hišne preiskave odredili tudi na javnem podjetju Voka Snaga in Energetiki Ljubljana, saj naj bi podjetji pod taktirko Jankovića donirali denar za nogometaše Olimpije. Obe podjetji naj bi po podatkih aplikacije Erar namreč lani klubu nakazali vsaka po 305.000 evrov.

Janković je dejal, da je ponosen na svoje direktorje in to, da del ustvarjenega denarja namenjajo kulturi, sociali in športu, za kar jim čestita, je dejal. Prav tako imajo direktorji občinskih podjetij njegovo "absolutno podporo", da na ta način dvigujejo ime njihovih blagovnih znamk. Tudi oni niso storili nič nezakonitega, "samo tisto, kar naredi dober direktor", je dodal.

Janković je dejal, da se mu očita tudi, da je v zameno za hitrejše pridobivanje gradbenega dovoljenja za izgradnjo kanala C0 pomagal pri zaposlitvi hčere načelnice upravne enote. Dejal je, da je šlo le za dvomesečno študentsko delo in da takšne prošnje prejema stalno, vsakemu pa pomaga vzpostaviti stik, če le lahko. Glede gradbenega dovoljenja pa je dejal: "Kakšen župan pa bi bil, če se ne bi zanimal za gradbeno dovoljenje?"

Med osumljenci tudi uradnik ljubljanske upravne enote

Med osumljenci naj bi bil po neuradnih informacijah sicer tudi uradnik ljubljanske upravne enote, ki naj bi mu očitali sum zlorabe položaja pri izdaji gradbenega dovoljenja za gradnjo luksuzne soseske Bellevue Living. Janković glede tega pravi, da "ne župan ne mestna občina s tem nimata nič", zato očitkov ni želel komentirati.

Dodal je, da je bila to že četrta hišna preiskava pri njem doma, da so policisti korektno opravili svoje delo. Pripravljen je sodelovati z vsemi državnimi organi, tudi v medijih odgovarjati na vsa vprašanja.

Na širšem območju Policijskih uprav (PU) Ljubljana, Celje, Kranj in Nova Gorica, so v torek kriminalisti izvajali obširne operativne aktivnosti. Preiskovali so sume kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Hišne preiskave so opravili tudi na Mestni občini Ljubljana in pri županu Zoranu Jankoviću.

STA