Ob zimskem solsticiju je severni del Zemlje najbolj oddaljen od Sonca, zato je dan na severni polobli takrat najkrajši v letu. Ob solsticiju bo v petek zvečer dan odprtih vrat astronomskega observatorija na Golovcu.

Zimo pri nas začenjamo z zimskimi temperaturami, medtem ko lahko v snežni odeji uživajo le tisti na višje ležečih območjih. Na Kredarici je ta čas okoli dva metra snega, na Voglu ga je slabih 40 centimetrov, v Ratečah pa 14 centimetrov, kažejo podatki Agencije RS za okolje.

Kakšnih pošiljk snega vremenoslovci za prihodnje dni ne napovedujejo, tako da bo tudi bližajoči se božič v večjem delu države letos znova zelen.

Najnižje jutranje temperature bodo danes od minus šest do nič, ob morju okoli tri stopinje Celzija. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik, ki se bo zvečer krepil. Najvišje dnevne temperature bodo od od ena do devet, ob morju se bo ogrelo do 12 stopinj.

Dan odprtih vrat

Kot že redno ob menjavi letnih časov, to je ob solsticijih in enakonočjih, astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani organizira dan odprtih vrat.

Takrat observatorij na Golovcu obiščejo radovedni obiskovalci in astronomski navdušenci, da bi si ogledali delovanje observatorija, pogledali skozi teleskop ali da bi od profesionalnih astronomov izvedeli kaj več o najnovejših odkritjih v tej vedi.

Vse zainteresirane astronomski observatorij vabi, da jih obiščejo v petek od 18. ure, za obisk pa je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice. V primeru lepega vremena je predvideno tudi opazovanje s teleskopi na travniku za observatorijem. Med zanimivimi objekti za opazovanja bosta tokrat Luna in Jupiter, napovedujejo na fakulteti.

Po zimskem solsticiju se začne dan na severni polobli ponovno daljšati.