Aktualni, 26. vinski kraljici Slovenije Maji Pečarič iz Kranja se počasi izteka mandat. Njeno naslednico bodo okronali v četrtek, 18. januarja, ob 18. uri v hotelu Radin v Radencih.

Majo Pečarič je navezanost do vinogradov in vin podedovala po očetu, ljubezen do vinogradništva in vinarstva pa jo pogosto vleče v Belo krajino, ki je njen drugi dom. Kot so zapisali na Biotehnični fakultetu Univerze v Ljubljani, kjer Maja zaključuje magistrski študijski program Živilstvo in piše magistrsko delo z naslovom »Vpliv dodajanja bentonita na sproščanje kovinskih ionov in razvoj aromatične sestave belega vina«, je s svojim znanjem, ki ga je pridobila v vinogradu in pridelavi vin ter na fakulteti, navdušila komisijo. Ta je bila oblikovana s strani društva Kelih in s podporo Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije.

Še posebej ponosna je, da je lahko sodelovala na dobrodelnem dogodku "Za Barbarin nasmeh"

Maja Pečarič nam je povedala, da je ob koncu svojega mandata slovenske vinske kraljice izjemno ponosna na dosežke in prispevke, ki so jih skupaj dosegli v preteklem letu. "Moj glavni cilj je bil poudariti in promovirati bogato vinsko dediščino Slovenije ter prispevati k pozitivnemu razvoju vinogradništva v regiji. Največji ponos čutim glede uspešnega zaključnega dobrodelnega dogodka z Vinskim Kraljestvom "Za Barbarin nasmeh" v aprilu. Ta dogodek je združil vinsko skupnost in ljubitelje vina v skupnem cilju podpore dobrodelni dejavnosti. Skupaj smo zbrali sredstva in pomagali deklici s cerebralno paralizo, da je dobila sebi primerno vozilo. Verjamem, da smo s tem dogodkom poglobili povezave v vinarski skupnosti ter pokazali, kako močno lahko vino združuje ljudi tudi v dobrodelne namene." Barbara, dekle s cerebralno paralizo pete stopnje, ki biva v Zavodu Dornava, je tako s pomočjo dobrodelne akcije dobila prilagojen avtomobil, s katerim se lahko skupaj s svojo družino večkrat odpravi na izlet. 

"Le skupaj smo močnejši in lažje premikamo meje na svetovnem vinskem zemljevidu"

Maja še pove, da je imela v svojem mandatu vinske kraljice privilegij srečevanja z vinogradniki iz različnih regij. "Ti raznorazni dogodki in srečanja so mi omogočili, da sem pridobila globlje razumevanje njihovega dela, izzivov in strasti, ki jih vlagajo v svoje vinograde v vseh treh vinorodnih deželah. Izjemno vesela sem, da sem lahko del te skupnosti in da sem prispevala k promociji njihovega trdega dela in predanosti. Pri opravljanju svojega poslanstva sem si prizadevala za večjo prepoznavnost slovenskih vin, tako na domačem kot mednarodnem trgu, v januarju na sejmu Grüne Woche v Berlinu. Verjamem, da smo skupaj dvignili raven prepoznavnosti slovenskih vin in prispevali k njihovem ugledu.  Hkrati sem si prizadevala za spodbujanje trajnostnih praks v vinogradništvu, ki so ključne za dolgoročno ohranjanje okolja. Vse te izkušnje so bile zame izjemno poučne in bogate. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili del tega potovanja, hvala za vse stiske rok in vse prijazne besede, ki sem jih bila deležna tekom dogodkov. Prepričana sem, da bo vinska skupnost še naprej cvetela in se razvijala v prihodnosti. Želim si, da bi nas kot narod slovenska vinska kapljica še naprej povezovala. Le skupaj smo močnejši in lažje premikamo meje na svetovnem vinskem zemljevidu," je dodala. 

Ime nove slovenske vinske kraljice še ostaja skrivnost. Spomnimo, da je doslej kot edina Štajerska v letu 2022 vinsko krono nosila Mariborčanka Ana Protner