Slovenija

Zdravniki očitno ne razmišljajo o koncu stavke, ker želijo 5 tisoč evrov večje plače

Uredništvo , 19.01.24 ob 19:51

Do dogovora očitno še nekaj časa ne bo prišlo, Fides napoveduje zaostrovanje stavke. Neuradno naj bi jo bili pripravljeni zamrzniti, če bi jim vlada v vmesnem času povišala plačo za skoraj tretjino.

Zdravniki očitno ne razmišljajo o koncu stavke, ker želijo 5 tisoč evrov večje plače
Fotografija je simbolična

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides bo na pravkar začeti seji po napovedih odločal o zaostrovanju stavke, ki poteka od ponedeljka. Sindikat z vladno stranjo namreč doslej ni uspel doseči stavkovnega sporazuma. Zaostrovanje so sicer napovedali že v sredo, a podrobnosti niso razkrili.

Vlada je Fidesu, podobno kot šolskemu sindikatu Sviz in visokošolskemu sindikatu, predlagala zamik uveljavitve nekaterih datumov iz lanskih stavkovnih sporazumov, vezanih na plačna vprašanja. Z drugima dvema sindikatoma se je očitno o tem uspela dogovoriti, medtem ko je Fides to možnost odklonil in vztraja, da mora vlada izpolniti dane zaveze.

Iz 3400 na 8500 evrov bruto

Fides zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi - potem ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov - ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom. Ker so ti lani večinoma dobili po dva plačna razreda, zanje predlagajo dvig za še tri plačne razrede. Ob tem predlagajo še novo delovno mesto starejši zdravnik specialist, ki bi bilo uvrščeno sedem plačnih razredov višje od višjih specialistov. Slednji so sicer trenutno, glede na posebne delovne pogoje, uvrščeni od 52. do 57. izhodiščnega plačnega razreda.

 Fides je med svojimi stavkovnimi zahtevami navedel tudi "ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju". Predlog Fidesa za nov zdravstveni steber naj bi predvideval določitev zdravniških plač v razmerju do povprečne mesečne bruto plače. Zdravniki naj bi po nekaterih informacijah po tem predlogu mesečno dobili od dobrih 1200 do okoli 5100 evrov bruto več. Po nekaterih izračunih pa naj bi to na letni ravni pomenilo dodatnih 400 milijonov evrov.

Če bi upoštevali oba sporazuma, bi po neuradnih izračunih 24ur zdravniške plače po novem bile videti tako: starejši zdravnik specialist, ki povprečno prejme 3400 evrov bruto plače, bi dobil najprej tri in potem še sedem dodatnih razredov, kar bi njegovo plačo več kot podvojilo in bi znašala kar 8511 evrov bruto. Začetniki brez specializacije, ki zdaj prejmejo povprečno 2300 evrov bruto, ker so tri razrede že prejeli, bi z dodatnimi sedmimi dobili 3647 evrov bruto.

V vmesnem času bi sprejeli dvig plač za 30 % + 5 % na vsak dodaten mesec

Na vladni strani vztrajajo, da parcialni dogovori niso možni in želijo plačne dvige tudi pri zdravnikih uresničiti hkrati z ostalimi v javnem sektorju.

Fides naj bi tako po neuradnih informacijah vladi predlagal, da bi zdravniki v vmesnem času, do sklenitve dogovora, dobivali nekakšno nadomestilo v vrednosti 30 odstotkov osnovne plače, in sicer od 1. januarja 2024. Za vsak mesec brez dogovora bi dobili pa še dodatnih pet odsotkov.

Za vlado nesprejemljivi pogoji

Sicer pa naj bi bila vladna stran po neuradnih informacijah pripravljena pristati na dvig plač starejšim zdravnikom, kot tudi na uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik specialist. Vendar pa naj zanjo ne bi bilo sprejemljivo, da bi bilo to delovno mesto uvrščeno toliko plačnih razredov višje od osnovnega delovnega mesta višji specialist. Prav tako naj bi želela ožje določiti pogoje za to najzahtevnejše zdravniško delovno mesto in naj bi si med drugim prizadevala, da bi lahko to delovno mesto zasedlo do največ deset odstotkov zdravnikov. Obenem pa naj bi predlagala, da bi se ob dvigu plač pogajali tudi o nekaterih drugih vprašanjih, kot je število dni letnega dopusta.

Fides: Zaostrovanje stavke odvisno od vsakega zavoda

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po sestanku glavnega stavkovnega odbora sporočil, da bo za prihodnji teden napovedano zaostrovanje stavke odvisno od vsakega zavoda. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v sporočilu za javnost.

Članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek je v izjavi za medije dodatno pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju "še nekaj manevrskega prostora, kar se tiče zakonskega minimalnega delovnega procesa". Zdravniki po njenih besedah od vlade zahtevajo, da spoštuje že dane zaveze, podpisane pred poldrugim letom. "Vlada potvarja podatke in zavaja glede poteka pogajanj in se tudi ponovno ne drži tistega, kar smo imeli dogovorjenega na prvih pogajanjih," je bila kritična.

"Posledice bodo žal čutili bolniki, vendar naj odgovornost za to prevzame vlada"

Sindikalni zaupniki sporočajo, da je ogorčenost nad vlado vseprisotna, zato bodo stavko dnevno zaostrovali, je napovedala. "Posledice bodo žal čutili bolniki, vendar naj odgovornost za to prevzame vlada, ki se ni držala dogovorov," je dejala. "Na zadnjih pogajanjih smo se dogovorili, da glede na to, da ta pogajalska skupina, s katero smo se pogajali, ni imela mandata, da bodo prenesli na vlado in poslali nekoga, ki ima mandat za podpis," je odgovorila na vprašanje, v kateri fazi so trenutno pogajanja.

Iz sindikata pa so pisno sporočili še, da vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke, razen v že znanih in objavljenih izjemah.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pojasnjujejo, da so zdravniki v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovancev, mednje pa da sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

ZZZS je zato ta teden pozval ministrstvo za zdravje, da v zvezi s tem vsem izvajalcem zdravstvenih storitev posreduje obvestilo, da tudi v času stavke obravnavajo zavarovane osebe zaradi uveljavljanja začasne zadržanosti od dela, kar pomeni, da jim tudi v tem času izdajajo elektronske bolniške liste. "Predlagamo, da bolniki, ki v času zdravniške stavke ne pridobijo potrebne dokumentacije, zahtevajo od ministrstva za zdravje potrdilo, da dokumentov zaradi stavke ne morejo pridobiti," pa poudarjajo v Fidesu.

STA