Okrožno sodišče v Kopru je zdravnike, ki so po navedbah iz obtožnice sodelovali pri nezakonitem izdajanju zdravniških spričeval, spoznalo za krive. Upokojenemu mariborskemu zdravniku Bojanu Lovšetu ter njegovima kolegoma Tihomirju Pešiću iz Izole in Marjani Grosek Pšeničnik iz Ljubljane je zato izreklo zaporno kazen, poročajo Primorske novice.

Odslužil bo lahko s 1460 urami dela v splošno korist

Lovšetu je sodišče prisodilo dve leti enotne zaporne kazni, ki jo bo lahko odslužil s 1460 urami dela v splošno korist, in denarno kazen 10.000 evrov. Pešiću je prisodilo eno leto in pet mesecev zapora, kar bo lahko odslužil s 1030 urami dela v splošno korist, ter denarno kazen 6000 evrov. Marjani Grosek Pšeničnik pa so izrekli 16 mesecev zapora, ki jih bo lahko odslužila z 970 urami dela v splošno korist, in denarno kazen 4000 evrov, Primorske novice navajajo na svoji spletni strani.

Poleg tega je sodišče po njihovih navedbah odločilo, da se vsem odvzame protipravna premoženjska korist.

Tožilstvo je obsojenim zdravnikom očitalo ponarejanje listin, Lovšetu pa še zlorabo uradnega položaja ter zanje zahtevalo nekoliko višje kazni. Zagovorniki obtoženih pa so senatu predlagali, da njihove stranke oprosti, saj da dokazni postopek ni potrdil navedb o kaznivih dejanjih.

Trojica zdravnikov je bila obtožena zlorabe položaja in ponarejanja listin. Lovše naj bi med letoma 2008 in 2014 v nasprotju z zakonodajo v 2572 primerih prepustil opravljanje pregleda za pridobitev vozniškega dovoljenja soobtoženima. S tem naj bi Pešiću omogočil, da je nezakonito zaslužil nekaj več kot 44.000 evrov, Grosek Pšeničnik pa 26.000 evrov nezakonitega zaslužka. Sam naj bi nezakonito zaslužil slabih 10.000 evrov, je v obtožnico zapisalo državno tožilstvo.

STA