Za reševanje od sobote popoldne petih ujetih v Križni jami, ki so sicer tam na varnem in nepoškodovani, imajo reševalci več možnih scenarijev. "Ko bomo v popoldanskih urah vnovič pri njih, bomo videli, kakšna je situacija," je na novinarski konferenci pred Križno jamo povedal vodja enote za tehnično potapljanje Damir Podnar.

   
Scenariji se po besedah vodje jamarske reševalne službe in vodje intervencije Walterja Zakrajška pripravljajo. "V primeru nizkega vodostaja bo vse skupaj lahko zelo hitro potekalo, drugače imamo pa nekje 12-urni turnus oskrbe ujetih oseb, tako da če voda ne pade, bo ta sistem 12-urni, če pa voda pade, bo pa poveljnik, vodja enote za tehnično potapljanje s svojimi možmi jurišno posredoval in družino z vodnikoma spravil na varno na suhi del," je dejal.

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska slovenska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni uri, to je ob 15. uri, niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo, je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Prvi potapljači so do ujetih prispeli ponoči in jih oskrbeli, drugi potop bo državna ekipa civilne zaščite za tehnično potapljanje po Curkovih besedah pričela ob 14. uri. Da dosežejo ujete, potrebujejo od tri do štiri ure.

Dostavljajo jim hrano in vse potrebno 

Ujeti se nahajajo na delu jame, imenovanem Križna gora, v horizontalnem rovu, ki je poplavljen in je več kot 2400 metrov od vhoda v jamo. Trenutno so na polici, ki je deset metrov nad vodno gladino. Nameščeni so v šotoru oz. bivaku, ekipa tehničnih potapljačev pa jim bo še dodatno dostavila hrano, topla oblačila, gorilnike in potrebna zdravila. Trenutno stanje vseh ujetih oseb je stabilno, so sporočili iz civilne zaščite.

Trenutno je na vhodu Križne jame okoli 50 reševalcev, med njimi je po zagotovilih pristojnih dovolj izurjenih licenciranih potapljačev, ki se smejo potopiti v jamski sifon in na drugi strani v suhem delu izvajati jamarsko reševanje.

V reševalni akciji sodelujejo reševalci Jamarske zveze Slovenije, enote civilne zaščite in gasilci, logistično podporo reševalcem nudi občinski štab civilne zaščite Občine Cerknica.

Kot je še povedal Curk, trenutni nivo vode kaže na zelo rahel dvig, po podatkih inštituta za raziskovanje krasa pa da lahko v naslednjih urah še pričakujejo rahel dvig. V poznih nočnih urah bo nato po napovedih prišlo do upadanja vode, ki pa ne bo tako hitro, kot je bil njen dvig.

Prvič v 20 letih 

Kot so še pojasnili na novinarski konferenci, je interesa za obisk Križne jame zelo veliko, obisk jame pa poteka kontrolirano, v manjših skupinah. V jami obiskovalci od jezera do jezera veslajo, vmes pa na prehodih čolne prenesejo po označenih poteh. Po znanih podatkih sodelujočih na novinarski konferenci je v zadnjih več kot 20 letih to prvi tak "nesrečni dogodek" v Križni jami.

Povedali so še, da vodniki, ki vodijo oglede, jamo poznajo, v društvu pa imajo tudi dogovorjen protokol za takšne primere, kot je tokratni. Ujeti so se v tem primeru umaknili nazaj na suhi del, kjer je tudi v izredno velikih vodah suho, na znanih točkah pa imajo tudi sicer že vnaprej pripravljene zaloge hrane, pijače in toplih oblačil za primer nesreče.

Za nove informacije za javnost glede poteka reševanja ujetih iz Križne jame bodo v štabu civilne zaščite za Notranjsko na voljo po 17. uri.