Na ministrstvu za javno upravo stavko, ki so jo na več upravnih enotah napovedali za 29., 30. in 31. januar, obžalujejo. Pri tem poudarjajo, da je težave, s katerimi se soočajo upravne enote treba reševati v konstruktivnem dialogu in s celotno prenovo plačnega sistema.

Na ministrstvu se zavedajo izzivov

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je zagotovil, da se na ministrstvu dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote na žalost soočajo že dolga leta. Meni, da se s podobnimi težavami sooča celoten javni in zasebni sektor zato edino rešitev problematike vidi v sprejemu splošnega dogovora o prenovi plačnega sistema, je poudaril na današnji novinarski konferenci.

Pristojno ministrstvo dela vse, kar lahko, da do "napovedane stavke ne pride" saj bi ta po mnenju Trbiča najbolj vplivala na uporabnike upravnih enot in gospodarstvo. V primeru, da stavka bo, državljane in državljanke ter vse ostale uporabnike upravnih storitev na upravnih enotah prosi za razumevanje. Po podatkih ministrstva so sicer stavko napovedali na 40 upravnih enotah po državi.

Na upravnih enotah najslabše plačani javni uslužbenci

Generalni direktor Direktorata za javni sektor Peter Pogačar prav tako meni, da bi lahko kakršen koli parcialni dogovor bistveno onemogočil čimprejšnji dogovor o celoviti prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, ki v svojih izhodiščih in ciljih vlade zasleduje prav težave, na katere upravičeno opozarjajo zaposleni na upravnih enotah, to je problem najslabše plačanih javnih uslužbencev.

"Vse te zahteve se bodo obravnavale v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema. Že ta teden so potekala centralna pogajanja, v najkrajšem času se bodo nadaljevala pogajanja tudi po stebrih. Uslužbenci upravnih enot in upravne enote so uvrščeni v steber javne uprave in prepričan sem, da bomo v okviru stebra javne uprave odprave nesorazmerij ustrezno naslovili tudi vprašanja plač zaposlenih na upravnih enotah," je dejal.

"Ni še prepozno za preklic stavke"

Minister za javno upravo Franc Props je danes ob robu pogajanj za steber zdravstva in socialnega varstva v okviru reforme plačnega sistema v javnem sektorju poudaril, da je ministrstvo takoj po novem letu najbolj obremenjenim upravnim enotam priskočilo na pomoč s kadri z ministrstva. Meni, da še ni prepozno za preklic stavke.