Slovenija

Vse manj zaposlenih zadovoljnih z mesečnim plačilom

Uredništvo , 08.07.23 ob 08:27

Delavci zaradi naraščajočih življenjskih stroškov iščejo boljše plačilo.

Vse manj zaposlenih zadovoljnih z mesečnim plačilom

Trend množičnih odpovedi se kljub izboljšanju gospodarskega stanja po pandemiji covida-19 nadaljuje, saj delavci zaradi naraščajočih življenjskih stroškov iščejo boljše plačilo, je pokazala globalna raziskava družbe PwC. Odstotek zaposlenih, ki jim ob koncu meseca še ostane denar od plače, je v zadnjem letu močno upadel.

V pred kratkim izvedeni raziskavi družbe PwC o željah in strahovih zaposlenih, v kateri je sodelovalo 54.000 zaposlenih iz 46 držav z vsega sveta, je vsak četrti sodelujoči (26 odstotkov) navedel, da bo v naslednjem letu dni zelo verjetno zamenjal službo oz. poiskal novo delovno mesto. To je sedem odstotnih točk več kot lani.

Vzroki

Najpogostejša razloga za menjavo službe sta preobremenjenost na delovnem mestu (44 odstotkov) in prenizko plačilo (38 odstotkov).

Kot zelo pomembne dejavnike za zadovoljstvo z delom so vprašani navajali tudi izpopolnjenost na delovnem mestu, organizacijsko kulturo, skupne vrednote in občutek vključenosti.

“Mladi si želijo delovnega okolja, ki je spodbudno, odprto, spoštljivo in vključujoče. Želijo si delovnega okolja, kjer se njihov glas sliši in njihove ideje upoštevajo. Ti dejavniki so ključni pri izbiri zaposlitve in vplivajo na zadovoljstvo in uspešnost na delovnem mestu. Zanje je pomembno, da imajo možnost prispevati k organizaciji na način, ki je zanje pomemben,” je izsledke raziskave komentirala direktorica družbe PwC v Sloveniji Sanja Savič.

Padec

Raziskava PwC med drugim ugotavlja tudi, da ohlajanje gospodarstva in inflacijski izzivi še naprej vplivajo tudi na debelino denarnic zaposlenih. Delež zaposlenih po vsem svetu, ki pravijo, da jim ob koncu meseca, ko poravnajo vse tekoče stroške, od plače še ostane nekaj denarja, je z lanskih 47 padel na 38 odstotkov.

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26