Na skrajnem severu in vzhodu Evrope so leto 2024 začeli s hudim mrazom. Na Švedskem je bila danes izmerjena najnižja temperatura v zadnjih 25 letih, živo srebro se je spustilo do -43,6 stopinje Celzija. Ker je v tem delu Evrope na začetku januarja le malo sončeve svetlobe, marsikje tudi popoldne beležijo pod -30 stopinj Celzija, poročajo meteorologi na Meteoinfo Slovenija.

Sneg lahko pričakujemo v nedeljo, ponedeljek in torek

Tudi pri nas lahko kmalu pričakujemo bolj zimsko vreme. Občutno hladnejši zrak se bo proti našim krajem začel spuščati konec tedna. Ob približevanju hladne fronte bo nad severno Italijo in Jadranom nastal ciklon, ki nam bo v soboto in nedeljo prinesel večjo količino padavin. V visokogorju bo lahko zapadlo več kot pol metra snega. Precej verjetno bo tanka snežna odeja v nedeljo prekrila tudi nižine, še napovedujejo meteorologi.

Po prehodu hladne fronte bo k nam nekaj dni pritekala mrzla polarna zračna masa. Od ponedeljka do srede se tudi dnevne temperature marsikje ne bodo dvignile nad ničlo. Da bo občutiti še nekaj stopinj manj, kot jih bodo kazali termometri, pa bo poskrbel severovzhodni veter. Na Primorskem bo pihala močna burja. 

V ponedeljek in torek bo lahko predvsem na vzhodu še naletaval sneg. Sledili bodo precej jasni dnevi z mrzlimi jutri. V krajih s snežno odejo se bodo temperature spuščale tudi pod -10 stopinj Celzija.