Vlada se je odločila, da formalno razglasi epidemijo zato, da bi imela pravno podlago za nekatere ukrepe, ki bodo sledili. “Smo na dobri poti, da nekaterih ukrepov ne bo potrebno ali pa vsaj še nekaj časa ne bo potrebno razglasiti.”

V večernih urah smo sporočili, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija.

Vladni govorec Jelko Kacin je za RTV Slovenija pojasnil, da so evropski voditelji skupaj ocenjevali razmere znotraj EU in širše Evrope: “Dogovorjeno je bilo, da države hkrati ukrepajo, da bi virus zamejili. Iz teh razlogov se je vlada danes odločila, da formalno razglasi epidemijo zato, da bi imela pravno podlago za nekatere ukrepe, ki bodo sledili. To pomeni v tej fazi samo to, da se bo aktiviral državni načrt na področju civilne zaščite. Smo na dobri poti, da nekaterih ukrepov ne bo potrebno ali pa vsaj še nekaj časa ne bo potrebno razglasiti.”

Meni, da bo 30 dni dovolj, da bomo šli nazaj v ustaljene tirnice. Za RTV Slovenija je še pojasnil: “Vlada bo tudi časovno zamejila ukrepe, z nekaterimi dodatnimi ukrepi pa želimo dodatno upočasniti širjenje virusa. Vse to bo sledilo v naslednjih dneh. Zdaj je odločitev sprejeta samo za formalno razglasitev.” Ukrepi tako vsaj še jutri ostajajo takšni kot doslej. Šolarji do 6. razreda gredo v šolo, uslužbenci gredo na delo, delodajalce pa pozivajo, naj čim več delajo od doma.

Slovenija lahko ob razglasitvi epidemije zaprosi za pomoč države, s katerimi ima sklenjene dvostranske ali večstranske sporazume, preko mehanizma EU na področju Civilne zaščite, Nato in druge.

Po aktiviranju državnega načrta poveljnik civilne zaščite obvešča pristojne organe in javnost o načrtovanih zaščitnih ukrepih in nalogah ZRP, njihovem poteku, izvedbi itd.

V primeru aktiviranja državnega načrta država krije vse stroške, povezane s pripravljenostjo in delovanjem sil za ZRP oz. za izvajanje drugih nujnih ukrepov. O uporabi teh sredstev ob aktiviranju državnega načrta odloča vlada, predvideva državni načrt.

Nagovor Janše: V Sloveniji bo cepljenje brezplačno, kmalu na voljo šesti paket