Gre za enkratno finančno pomoč, ki bo najbolj pomagala najrevnejšemu sloju, meni Mesec, minister Han pa je sočasno pojasnil, kako bo s pomočjo gospodarstvu.

Prvi paket pomoči je namenjen državljanom: “Za razliko od prejšnje vlade smo se odločili, da pomoč targetiramo in jo bomo namenili socialno ogroženim gospodinjstvom in invalidom,” je uvodoma pojasnil minister Mesec.

200€ za ogrožene

Enkraten dodatek bo visok 41 milijonov pomoči in bo delno izplačan letos, delno drugo leto. Dodatki bodo izplačani na enak način kot socialna pomoč. “Gre za pomoč tistim, ki bodo na lastni koži najbolj občutili rast cene energentov in hrane,” pojasnjuje Mesec.

Člani gospodinjstev bodo upravičeni do 200 € dodatka, v kolikor gre za samsko osebo. V kolikor je članov več, se pomoč sešteva. Med prejemniki pomoči se bo znašlo okrog 54.000 prejemnikov pomoči. Večinoma gre za ljudi, ki so brezposelni, nekaj je tudi zaposlenih. Pomoč bo vlada razdelila tudi 9000 prejemnikom varstvenega dodatka.

Ukrepi v gospodarstvu

Gospodarski minister Han je uvodoma pojasnil, da na ministrstvu dnevno spremljajo aktualno stanje. Zakon, ki so ga sprejeli, je bil predstavljen vladi in je usklajen z evropsko komisijo, je še pojasnil, nato a predstavil ukrepe, ki bodo pomagali gospodarstvu.

Za ukrep bomo namenili 40 milijonov evrov. Naslonili smo se na enačbo, kjer bomo s sofinanciranjem 30% stroškov pomagali gospodarskim družbam,” je pojasnil minister.

Polovico sredstev bodo izplačali do konca leta, drugo polovico pa marca prihodnje leto. Država ima omejena sredstva, gospodarstvo pa je zadovoljno, čeprav pričakuje več, meni Han. “To je šele prvi korak, ki ga bomo na vladi naredili, “pojasnjuje Han.