Vlada in del sindikatov javnega sektorja so danes podpisali dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo, ki so ga parafirali pred božičnimi prazniki. Ostali sindikati lahko to storijo še do konca meseca. Po prvih podatkih pa je za uveljavitev dogovora podpisov na sindikalni strani dovolj.

Vrednost plačnih razredov plačne lestvice višja za 3,36 odstotka

Po dogovoru se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju december 2022-december 2023. Ta je bila po podatkih Statističnega urada 4,2 odstotka, kar pomeni, da bo vrednost plačnih razredov plačne lestvice višja za 3,36 odstotka. Regres za letni dopust bo izplačan s februarsko plačo, torej že marca, in ne šele junija.

Poleg dogovora so danes podpisali tudi aneksa h kolektivnima pogodbama za javni sektor in negospodarske dejavnosti, s katerima se bo vsebina dogovora realizirala.

Finančni minister Klemen Boštjančič, ki je vodil pogajanja, ki so pripeljala do danes podpisanega dogovora, je poudaril, da gre za "pomembno etapo" v dogovorih med vlado in sindikati glede prenove plačnega sistema. Težje in še bolj naporno delo pa jih čaka v naslednjih tednih in mesecih.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pa je izrazil zadovoljstvo, da so to zadevo "umaknili z mize" in se lahko posvetijo zahtevnejšim vprašanjem.

Kdaj bodo na krovni ravni nadaljevali pogajanja o reformi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij, sicer še ni dogovorjeno. Pogajanja se bodo po Boštjančičevih besedah napovedih nadaljevala v kratkem, ko bodo dokončno oblikovali pogajalske ekipe. Se je pa, kot je dejal, na vladni strani tudi v zadnjih dneh in tednih veliko dogajalo, da po začetku pogajanj ne bo "preveč prostega teka" in se bodo zelo hitro začeli konkretni pogovori.

Počivavšek je prepričan, da za veliko večino sindikatov velja, da so "v vsakem trenutku pripravljeni na nadaljevanje pogajanj" oziroma si želijo, da bi se ta v kar najkrajšem času nadaljevala.

STA