Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo v sredo, 20. decembra, izplačal zimski letni dodatek upokojencem in prejemnikom invalidskih nadomestil.

Letni dodatek za upokojence bo izplačan v petih razredih in bo znašal od 58 do 182 evrov. Tisti z višjo pokojnino bodo prejeli manj dodatka. Pri nadomestilih iz invalidskega zavarovanja bo izplačan v treh razredih in bo znašal od 58 do 102 evra, poroča žurnal24.

Zimski letni dodatek, znan tudi kot upokojenska božičnica, predstavlja 40 odstotkov letnega dodatka za upokojence. Opozarjajo, da je zimski letni dodatek obdavčen, in sicer se od njega obračuna tudi akontacija dohodnine, opozarjajo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Tisti, ki bodo pravico do letnega dodatka za leto 2023 pridobili na podlagi odločb o priznanju nove pravice z učinkom za nazaj, bodo dodatek prejeli z aprilsko pokojnino.

Novembrska pokojnina je že vključevala dodatek v višini 1,8 odstotka odmerjene pokojnine, imenovanega povečan del prejemkov. Pri izračunu letnega dodatka pa se bo ta odmerjal od pokojnine brez tega dodatka. Če želite ugotoviti, v kateri razred sodite in koliko dodatka boste prejeli, morate upoštevati oktobrsko pokojnino ali pa novembrsko izplačilo pomnožiti z 0,9823. Alternativno lahko letni dodatek, izplačan poleti, pomnožite z 0,4.

Decembrska pokojnina bo izplačana v četrtek, 28. decembra, z dodatkom v višini 1,8 odstotka, ki ga je vlada uvedla, da bi zagotovila, da pokojnina za 40 let delovne dobe preseže 700 evrov, kot so obljubili.