Slovenija

Več kot 40 tisoč evrov globe za izkoriščanje tujih delavcev v Slovenski Bistrici

Uredništvo , 24.07.23 ob 11:33

V podjetju, ki izdeluje aluminijske profile in konstrukcije, so najemali ukrajinske delavce preko posrednikov, ne da bi preverili zakonitost dokumentov o njihovi napotitvi.

Več kot 40 tisoč evrov globe za izkoriščanje tujih delavcev v Slovenski Bistrici

Inšpektorat za delo je odkril nov primer izkoriščanja tujih delavcev, in sicer v podjetju Alumero iz Slovenske Bistrice. V podjetju, ki izdeluje aluminijske profile in konstrukcije, so najemali ukrajinske delavce preko posrednikov, ne da bi preverili zakonitost dokumentov o njihovi napotitvi. Izdali so za blizu 40.000 evrov glob.

Kot so danes sporočili iz inšpektorata, so v Alumeru v letošnjem marcu sprejeli 28 ukrajinskih delavcev od “posredniških podjetij” Askar Slo in Prana, ki nista imeli licence za posredovanje delavcev. Delavci so bili napoteni v Alumero brez ustreznih dovoljenj in vpisov v register. Inšpektorat je obema podjetjema prepovedal nadaljnje posredovanje delovne sile, dokler ne odpravita nepravilnosti in uredita vpisa v register posredovalcev delovne sile.

Delali 12 ur in več

Skupaj s policijo in finančno upravo so inšpektorji za delo v Alumeru izvedli temeljit pregled konec maja. Ta je razkril številne nepravilnosti. Med drugim naj bi tuji delavci delali dnevno po 12 ur in več. Inšpektorji konkretnih podatkov o opravljenih urah sicer niso mogli dobiti, saj “posredniški podjetji” nista vodili evidenc delovnega časa, iz katerih bi bili razvidni prihodi in odhodi iz dela. Poleg tega so ukrajinske delavce v podjetju tudi obravnavali drugače kot svoje zaposlene delavce, saj niso uporabljali skupnih prostorov za malico, občasno sploh niso smeli iti na kosilo.

Inšpektorji so ugotovili še številne druge nepravilnosti, kot je pomanjkljiva dokumentacija, neurejeno zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter pomanjkanje ustrezne usposobljenosti delavcev, in še nekaj drugih kršitev. V skladu z ugotovljenimi kršitvami so inšpektorji izrekli globe za vsa vključena podjetja in njihove odgovorne osebe v skupni vrednosti skoraj 40.000 evrov. Globe so že pravnomočne in poravnave, so zapisali.

Podobne primere je treba prijaviti

Od tega sta “posredniški podjetji” prejeli globo v višini vsako po 11.251,80 evra zaradi opravljanja dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku brez ustrezne licence in vpisa v register. Podjetje Alumero je prejelo globo v višini 10.000 evrov, saj je sprejelo delavce od podjetij, ki nista imeli ustreznih dovoljenj oz. nista bili vpisani v register. Odgovornim osebam vseh treh podjetij pa so izrekli globo v višini po 2000 evrov.

Vršilka dolžnosti glavne inšpektorice za delo Katja Čoh Kragolnik je Alumero izpostavila kot jasen primer izkoriščanja tujih delavcev, kar je nesprejemljivo. “Na Inšpektoratu za delo bomo s trdim in vztrajnim delom postopoma ter učinkovito izkoreninili tovrstne prakse,” je zapisala. Ob tem je vse delavce, ki bi prepoznali podobne primere izkoriščanja, ali pa imeli informacije o kršitvah delovnih pravic, pozvala, naj to čim prej prijavijo inšpektoratu. “Njihovo sodelovanje je namreč ključno pri uspešnem vodenju inšpekcijskih postopkov,” je dodala.

STA

računalniki
Afera računalniki: Znano komu v roke prvih 3000 prenosnikov
Preiskovalna komisija
Sršen pred komisijo DZ: Ni bilo vmešavanja v odločitve o oglaševanju
uskladitev
Poštnim delavcem višje plače in rekorden regres