Slovenija

V torek prihajajo nove cene goriva in kurilnega olja

Uredništvo , 14.01.24 ob 16:40

Vlada bo v torek na bencinskih serviranih, izven avtocest, spremenila cene bencina dizla in kurilnega olja. Cene bodo veljale naslednjih štirinajst dni.

V torek prihajajo nove cene goriva in kurilnega olja

V torek, 16.1. 2024, se bodo regulirane cene pogonskih goriv na bencinskih črpalkah zunaj avtocestnega križa spremenile. Po napovedih časnika Finane bo cena litra bencina ostala približno nespremenjena, medtem ko naj bi cena dizla padla.

Glede na izračune analitikov časnika Finance bo za liter bencina potrebno odšteti približno 1,39 evra, kar pomeni 69,5 evra za 50-litrski rezervoar, ob predposavki, da vlada ne bo posegla v trošarine.

Kot ocenjuejo pri Financah, se bo cena dizla znižala za približno en cent na liter, kar bo pomenilo, da bo nova cena 1,42 evra na liter. Za 50-litrski rezervoar dizla bi tako znašala 71 evrov, ocenjujejo.

Liter kurilnega olja bo stal 1,07 evra, kažejo izračuni Financ.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki upošteva gibanje cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja ameriškega dolarja v primerjavi z evrom. Trgovci sami določajo cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah.