Slovenija

V času stavke odpada tudi do dveh tretjin načrtovanih operacij

Uredništvo , 22.01.24 ob 13:55

Zdravniki in zobozdravniki so danes še zaostrili stavko.

V času stavke odpada tudi do dveh tretjin načrtovanih operacij

V več slovenskih bolnišnicah so, kot je prejšnji teden napovedal Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, zaostrili stavko. Tako bodo zdravniki še v večji meri opravljali zgolj tiste zdravstvene storitve, ki jih v času stavke določa zakonodaja. Pojavljajo se tudi opozorila pred umiki soglasij za nadurno delo.

Le še storitve, ki so nujne

Zdravniki morajo tudi ob stavki opravljati zdravstvene storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v hudo okvaro zdravja ali smrt. Opravljati morajo nujno medicinsko pomoč, vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter starejše od 65 let, zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb, zastrupitev, kroničnih bolezni, obravnavo nosečnic in porodnic ter onkoloških bolnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bile dosedanje zaostritve po besedah podpredsednika sindikata Fides Milenka Stankovića bolj blage. Glede na to, da z vlado doslej niso uspeli doseči dogovora, pa so se odločili, da bodo začeli striktno izvajati le zdravstvene storitve, ki jih v primeru stavke določa zakonodaja, druge storitve, ki niso nujne, pa bodo prenaročili, je zjutraj povedal v izjavi za medije.

Med osemurnim delovnikom bodo delali šest ur in pol

Hkrati se bodo striktno držali določb kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Med njimi je Stanković izpostavil pravico do enourne priprave na delo. Po njegovih besedah večina zdravnikov med delovniki prav tako ne hodi na malico, zdaj pa se bodo te pravice striktno držali. Tako bodo v času osemurnega delovnika v skladu s kolektivno pogodbo lahko delali šest ur in pol, je pojasnil.

"Po dežurnih službah ne bomo ostajali tukaj in krpali, ampak bomo zjutraj odhajali domov. In pa striktno se bomo držali lokalnih napisanih standardov in normativov," je še povedal. Kot je dodal, se sicer pogovarjajo tudi o možnostih dodatnih zaostritev stavke. Zato je vladno stran pozval, naj na današnja pogajanja pride s konkretnimi predlogi, ki se bodo približali zahtevam Fidesa.

Za zaostrovanje stavke so se, ker sindikat z vlado ni uspel doseči dogovora, odločili tudi v Splošni bolnišnici (SB) Ptuj, je za STA dejal vodja tamkajšnjega sindikata Fides Borut Kostanjevec. Tudi v celjski bolnišnici bodo tako bolj dosledni pri zagotavljanju zakonskega minimuma zdravstvenih storitev. Tako kot v ljubljanskem kliničnem centru bodo bolj striktni pri uveljavljanju pravice do priprave na delo in do malice.

Zdravniki so zelo ogorčeni

Sicer pa so bili zdravniki na jutranjem zboru zaposlenih po njegovih besedah zelo ogorčeni. "Ena izmed udeleženk je rekla, da bo umaknila soglasje za nadurno delo," je pojasnil. Pobuda zdravnikom k umiku soglasij s strani Fidesa sicer še ni prišla, je dejal.

Kostanjevec je sicer poudaril, da namen zdravnikov ni stavkati na plečih bolnikov.

Predstavnik Fidesa v SB Murska Sobota Borislav Vrbanec je za STA poudaril, da je zdravniška stavka v murskosoboški bolnišnici že precej zaostrena, doslej sta namreč odpadli približno dve tretjini načrtovanih operacij. Gre za operacije, ki ne sodijo v zakonski minimum delovnih procesov v času stavke.

Tudi Vrbanec je omenil možnost umika soglasij za nadurno delo - v tem primeru bi zdravniki po njegovih besedah delali do največ 48 ur tedensko. Za ta korak se sicer še niso odločili. Ob tem je poudaril, da je v nekaterih državah EU delovni čas zdravnikov omejen na le 40 ur tedensko, slovenski zdravniki pa da delajo več kot 48 ur na teden.

Možno, da bodo posamezniki začeli dajati umik soglasij

Tudi v SB Nova Gorica bodo stavko zaostrovali tako, da se bodo striktno držali in opravljali le zdravstvene storitve, ki jih v času stavke določa zakonodaja, je za STA pojasnil sindikalni zaupnik Fidesa v tej bolnišnici Jure Klanjšček.

Na vprašanje, ali razmišljajo o možnosti umika soglasij za nadurno delo, je odgovoril, da gre za individualno odločitev vsakega zdravnika. Doslej se v okviru sindikata Fides o tem še niso pogovarjali. "Kažejo pa zaposleni, tako člani kot nečlani Fidesa, ob teh zadnjih potezah vlade eno veliko razočaranje in nezadovoljstvo z načinom, na katerega se obravnava zdravnike, zato je precej mogoče, da bodo posamezniki začeli dajati umik soglasij," je poudaril.

Tudi v SB Nova Gorica bodo bolj striktno spoštovali pravico do ene ure priprave na delo in do malice, je povedal Klanjšček.

Predstavnik Fidesa v jeseniški bolnišnici Andrej Rupel je za STA povedal, da bodo tudi v tej bolnišnici bolj striktno delali v skladu z zakonskim minimumom. Na vprašanje, ali je torej v tem tednu pričakovati več odpovedi nenujnih zdravstvenih storitev, je odgovoril pritrdilno. Na kirurškem oddelku sicer trenutno beležijo veliko nujnih operacij zaradi poškodb, na internem pa zdravijo bolnike z respiratornimi obolenji, je pojasnil.

STA

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26