Začenja se nova preventivna akcija Agencije za varnost prometa (AVP) Osredotoči se na cesto. Do nedelje bodo policisti pri kontroli prometa posebej pozorni na prekrške, ki vplivajo na zbranost voznikov med vožnjo, s poudarkom na uporabi mobilnih telefonov. Izvedli bodo tudi posamezne poostrene nadzore, v katerih bodo odkrivali tovrstne prekrške.

Pozornost predvsem na uporabi mobilnih telefonov

Nova preventivna akcija agencije sicer nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona. Prva tovrstna akcija se je začela danes in bo potekala do nedelje, druga pa med 30. septembrom in 6. oktobrom.

Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo namreč poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike štejemo tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje. Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili.

Ob začetku nacionalne preventivne akcije Osredotoči se na cesto bo danes v prostorih AVP izjava za medije direktorice agencije Simone Felser in vodje sektorja prometne policije Ivana Kapuna.

Agencija bo predstavila izsledke ankete, s katero je pridobila uvide o osebnih prepričanjih in navadah, ki so pomembni za razumevanje stališč voznikov o varnosti v prometu z vidika vrste različnih motenj, ki vplivajo na zbranost med vožnjo. Agencija bo policiji ob tej priložnosti v uporabo predala silhuete policistke z radarjem za osem policijskih uprav, so v sporočilu za javnost zapisali na policiji.

Policija pa bo predstavila svoje aktivnosti, ko bo med akcijo nadzirala uporabo mobilnih telefonov, pozorni pa bodo tudi na druge kršitve, kot je denimo prehitra vožnja, ter na druga ravnanja, ki motijo osredotočenost voznika na cesto, poroča STA.

Aktivnosti na območju PU Maribor

V sklopu nacionalne preventivne akcije bodo poostrene aktivnosti izvajali tudi na našem območju. Tudi za območje Policijske uprave Maribor, statistični podatki o ugotovljenih kršitvah uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo, namreč potrjujejo, da je ta problematika velika. V letu 2023 so namreč policisti pri nadzoru cestnega prometa ugotovili 3.863 (3.858) tovrstnih kršitev, od katerih se večina kršitev nanaša na nepravilno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Delež kršitev nepravilne uporabe omenjenih naprav med vožnjo ostaja visok, saj predstavlja 7,7 % (6,4 %) vseh ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov.

"V okviru omenjene akcije bomo na območju Policijske uprave Maribor poostreno nadzirali nepravilno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in druga ravnanja voznikov, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo ali zmožnost obvladovanja vozila, ugotavljali pa bomo tudi uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. Že danes bomo na območju celotne policijske uprave izvedli tudi poostren nadzor cestnega prometa, s poudarkom na ugotavljanju navedenih kršitev cestno prometnih predpisov," so sporočili s PU Maribor.

"Vsem udeležencem cestnega prometa svetujemo, da naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, temveč naj vozilo ustavijo v skladu s cestnoprometnimi predpisi na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo sporočilo. Prav tako jih pozivamo k doslednemu upoštevanju vseh ostalih cestno prometnih predpisov," so še sporočili.