Obeta se politično pester teden, v katerem bi utegnilo postati jasno, ali ministrici Dominika Švarc Pipan in Emilija Stojmenova Duh po domnevno spornih poslih njunih ministrstev še uživata podporo premierja Roberta Goloba. Razpravo o usodi Švarc Pipan je danes pričakovati tudi v njeni matični SD. Poslanci slednje naj bi ji podporo sicer že odrekli.

Švarc Pipanova naj bi ostala brez podpore stranke

Ministrica za pravosodje Švarc Pipan se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Za omenjen nakup je ministrstvo odštelo 7,7 milijonov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Premier Golob je od ministrice, ki je doslej zatrjevala, da ne namerava odstopiti, prejel poročilo o postopku nakupa, a pričakuje njegovo dopolnitev. Razjasnitev vseh okoliščin pa pričakujejo tudi v ministričini SD, kjer napovedujejo, da bodo ob ugotovljenih nepravilnostih odločno ukrepali. "Nihče nima pri nas bianco zaupanja," je nedavno zatrdila predsednica SD Tanja Fajon.

Nadaljnje razčiščevanje je tako pričakovati tudi na današnji seji predsedstva SD. Iz stranke sicer prihajajo neuradne informacije, da so ministrici predvsem v poslanski skupini podporo že odrekli. Ministričin položaj bi bilo namreč še posebej težko ubraniti v primeru razprave ob interpelaciji, ki so jo že napovedali v SDS, je slišati v stranki.

Golob zna kaj razkriti danes

Zagovor v DZ pa čaka še eno članico Golobove ministrske ekipe, ministrico za digitalno preobrazbo Stojmenovo Duh, ki ji SDS v vloženi interpelaciji med drugim očita sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela, sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13.000 računalnikov in zavajanje javnosti glede omenjenega nakupa.

Kakšna bo usoda obeh ministric, bi utegnilo bolj jasno postati že danes, ko premierja Goloba na redni seji DZ čakajo poslanska vprašanja o obeh vladnih nakupih.

Pojasnila Švarc Pipan in Stojmenove Duh pa pričakujejo tudi koalicijski partnerji. Priložnost za to bo po napovedih že na sestanku koalicije v sredini tedna, kjer je sicer pričakovati tudi razpravo o delu vladne koalicije v letošnjem letu.

STA