Na skupni seji Strateškega sveta za prehrano in Strateškega sveta za zdravstvo, ki se je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob, so danes razpravljali o omejitvi dostopa do sladkih pijač, tobačnih izdelkov in alkohola ter spremljajočih ukrepih.

Dr. Erik Brecelj iz Strateškega sveta za zdravstvo je uvodoma pojasnil, da je njihov cilj začeti razpravljati o škodi, ki nastaja zaradi sladkih pijač, prekomernega kajenja in prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji. Poudaril je, da gre za dolgoročno zadevo in da vidijo priložnost za spreminjanje odločitev kljub pritiskom, poroča 24ur.

Ne gre za omejevanje pozameznikovih užitkov

Dr. Zlatko Fras, član Strateškega sveta za prehrano, je poudaril, da ne gre za omejevanje posameznikovih užitkov, temveč za usmerjanje dostopnosti do škodljivih izdelkov za zdravje. Kronične bolezni predstavljajo veliko breme, ki ga noben zdravstveni sistem ne more obvladati, zato je sodelovanje obeh strokovnih svetov ključno.

Vodja Strateškega sveta za prehrano, dr. Nataša Fidler Mis, je pozdravila enotnost strokovnjakov in izpostavila zmanjšanje uživanja sladkih pijač pri otrocih in mladostnikih ter omejitev dostopnosti tobačnih izdelkov in alkohola. Izrazila je zaskrbljenost nad naraščanjem cen zdravih živil, medtem ko so nezdravi izdelki, kot so sladke pijače, vedno bolj dostopni in cenejši.

Predlagali niz ukrepov

Predlagali so, da država razmisli o ukrepih, ki bi naredili sadje in zelenjavo, še posebej slovenskega in ekološkega izvora, bolj dostopna prebivalcem. Dr. Brecelj je poudaril, da dvig DDV-ja predstavlja en korak, medtem ko je dvig trošarin namenjen znižanju stroškov v zdravstvu, ne pa povečanju davkov, kar bi končnim uporabnikom prineslo nižje stroške.

Na seji so predlagali niz ukrepov, ki še zahtevajo podrobnejše razprave in zakonodajni pregled. Med njimi so povišanje davka na dodano vrednost (DDV) za sladke pijače in pijače s sladili, povečanje trošarin na tobačne izdelke in alkohol ter prepoved prodaje tobačnih izdelkov in energijskih pijač v javnih ustanovah. Poleg tega predlagajo tudi prepoved elektronskih cigaret, še navede medij.