Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat je za medije dejal, da bodo najkasneje do torka na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo plače sodnikov. Ob tem bodo podali predlog, da ustavno sodišče določi način izvršitve junijske odločbe o plačah sodnikov.

   
Sodni svet kot primerno začasno in delno rešitev, usmerjeno v odpravo neustavnosti, ocenjuje predlog ministrstva za pravosodje. Skladno s tem predlogom bi sodnikom za opravljanje funkcije zagotovili dodatek v višini 1071,59 evrov bruto, ki naj bi se izplačal mesečno od 1. junija lani, torej od izdaje ustavne odločbe.

Sodni svet bo ustavnemu sodišču predlagal nujno in prednostjo obravnavo.

Horvat je pojasnil, da izvršitev ustavne odločbe ni vezana na urejanje plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Iz kabineta predsednika vlade so namreč v četrtek sporočili, da so plače sodnikov neustrezne. Toda izpostavili so, da je uresničitev navedene ustavne odločbe vezana na uveljavitev celotne plačne reforme.

Sodniki so sicer v sredo začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

STA