V včerajšnji Tarči na TV Slovenija so podrobno pregledali ugotovitve preiskovalne komisije glede domnevnega obvodnega financiranja SDS prek povezanih medijev. Razkrili so povezave s Tino Gaber, partnerko premierja Roberta Goloba. Komisija sumi, da je razvpiti “davčni optimizator” Rok Snežič vodja kriminalne združbe, ki naj bi nezakonito pridobivala denar s piramidno shemo v več državah. Poslanci so potrdili poročilo, ki razkriva financiranje SDS prek medijskih podjetij, in zahtevali preiskavo Snežičeve mreže ter vpletenosti Gaberjeve. Snežič je v oddaji pojasnil svojo vpletenost in obenem obtožil Tino Gaber, partnerko premierja Roberta Goloba, da naj bi bila povezana z združbo, ki naj bi nezakonito pridobivala denar s piramidno shemo v več državah.

Preiskava naletela na ”prvo damo” Slovenije

Tarča je bila tokrat namenjena predvsem financiranju političnih strank in s tem povezanim vmesnim poročilom preiskovalne komisije v državnem zboru, ki je bilo predano policiji in tožilstvu ter povezavam Roka Snežiča s SDS. Kot so v njej razkrili, je preiskovalna komisija glede nezakonitega financiranja političnih strank, ki jo je doslej vodila poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek, v preiskavi naletela tudi na partnerico Roberta Goloba, Tino Gaber. Gre za ugotovitve v delu poročila, ki je tajen in so ga poslanci obravnavali na zaprti seji.

V poročilu se ugotavlja domnevno obvodno financiranje SDS prek medijev, lastništvo katerih je povezano s stranko. Podjetja, kot so NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja in Geopolar Zaščite, naj bi delovala kot obvodni računi SDS, vpleteni pa naj bi bili tako funkcionarji stranke kot tudi posamezniki z finančnimi interesi, vključno z madžarskim kapitalom. Financiranje po ugotovitvah komisije poteka predvsem v gotovini.

“Tako da jaz mislim, da bi to lahko njo vprašali”

Poleg tega so se poslanci med glasovanjem o vmesnem poročilu seznanili z domnevnimi povezavami Snežičeve mreže s fanti iz zgodbe milijonske nabave hitrih testov za covid v času Janševe vlade. Klemen Nicoletti in Luka Lah, ki sta bila del te zgodbe, sta bila vpletena v piramidno shemo v več državah, pri čemer naj bi Snežič pomagal njunemu podjetju BeReal.

Klemen Nicoletti je na vprašanje, kdo mu je predstavil Roka Snežiča, odgovoril, da je bila to Tina Gaber, njegova nekdanja partnerka. Ob tem je menil tudi, da je Tina Gaber povezana s posli pri piramidni shemi trženja nepremičnin BeReal. Samo v slovensko podružnico naj bi se v pol leta steklo 42 tisočakov, kam je šel denar po tem, ni znano.

Snežič se na zaslišanju pred preiskovalno komisijo konec februarja 2022 ni spomnil, da bi spoznal Nicolletija, za včerajšnjo Tarčo pa je dejal, da gospoda Nicolettija bežno pozna: “Gospoda Nicolettija poznam bežno, predstavila mi ga je celo njegova takratna punca, moja prijateljica Tina Gaber, ki je trenutno prva dama Slovenije. Tako da jaz mislim, da bi to lahko njo vprašali. Ona je bila malo bolj povezana s temi posli in verjetno ve malo več kot jaz.”

Čeprav ta zgodba ni bila osrednji predmet preiskave, so poslanci zahtevali, da komisija vse informacije o domnevni kriminalni združbi, vključno s Snežičem in Gaberjevo, preda policiji in tožilstvu ter naznani sume kaznivih dejanj organiziranja denarnih verig in davčnih zatajitev.