Slovenci so v hrvaških kampih letos ustvarili rekordne tri milijone nočitev, kar je za tri odstotke več kot lani, so sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti. Najbolj priljubljeni kampi pri Slovencih so na Lošinju, v Umagu, Novalji, Medulinu in Vrsarju. Kampi na Hrvaškem so letos skupno zabeležili skoraj 21,5 milijona nočitev.

Slovenci so na Hrvaškem letos ustvarili skoraj 30 odstotkov skupnega turističnega prometa v kamping segmentu, sicer pa so drugi najštevilčnejši gosti v hrvaških kampih. Na prvem mestu so Nemci, ki so do sredine avgusta v kampih ustvarili pet milijonov nočitev.

Poleg Slovencev in Nemcev je kampiranje na Hrvaškem vse bolj priljubljeno tudi med drugimi narodi. Največjo rast števila nočitev so ustvarili Madžari, z Madžarske je letos prišlo 19 odstotkov več turistov, ki so prebivali v kampih. Sledijo Poljaki z devetodstotnim povečanjem ter švicarski in domači gostje s šestodstotnim povečanjem.

Največ kampov je v Istri, ki pokriva 48 odstotkov zmogljivosti kampiranja in ustvari 52 odstotkov vseh nočitev v kampih v državi. Poleg kampov na hrvaški obali se povečuje tudi priljubljenost kampov v kontinentalnem delu države, kjer so letos zabeležili za tri odstotke več nočitev kot lani.