Gospodarska zbornica Slovenija je minuli teden objavila seznam največjih izvoznikov v letu 2022, kjer je prvo mesto zasedlo Gorenje z več kot 2 milijardama evrov izvoza, sledita pa mu največja farmacevta LEK in KRKA, z 1,8 oziroma 1,6 milijarde evra izvoza. Skupina Perutnina Ptuj je z 326 milijoni evri izvoza zasedla 16. mesto na letvici 140 podjetji in je najvišje uvrščeno podjetje iz področju proizvodnje živil in pijač v Sloveniji. Naslednja živilska podjetja Skupina Don Don in Adriatic Droga Kolinska, najdemo šele na 38. in 40. mestu, med tem, ko na lestvici ni nobenega drugega podjetja iz področja mesne industrije. 

Konkurenčni tudi na najbolj zahtevnih trgih

Uspeh Skupine Perutnine Ptuj je rezultat njihovega prizadevanja za inovativnost, kakovost izdelkov ter odzivnost na potrebe in želje trga. Podjetje je znano po visokih standardih kakovosti in sledljivosti, kar mu je zagotovilo zaupanje potrošnikov, tako na domačem, kot tudi na mednarodnih trgih. To potrjuje tudi podatek, da okoli 75 odstotkov svoje proizvodnje izvozijo, med drugim tudi na zahtevne evropske trge z visoko dodano vrednostjo, kot so Avstrija, Švica in Švedska. Generalni direktor Skupine Perutnine Ptuj g. Enver Šišić je ob tej prestižni uvrstitvi izrazil veliko zadovoljstvo in poudaril, da je uspeh rezultat dela celotne ekipe ter strateške vizije podjetja. Ob tem se je zahvalil vsem zaposlenim in poslovnim partnerjem za njihov trud in predanost. »Perutnina Ptuj je bila od nekdaj zavezana h kakovosti in se zmeraj spogledovala z bolj razvitimi trgi.  Posledično smo se skozi vsa ta leta morali tudi mi razvijati in prilagajati hitreje, kot bi se sicer. Tako smo bili prvi v regiji, ki smo vzpostavili certificirano Piščancem prijazno rejo in rejo brez uporabe antibiotikov. Posledično smo postali konkurenčni tudi na najbolj zahtevnih trgih, kjer ni merilo zgolj cena, ampak predvsem dobrobit živali ter razmerje med kakovostjo in ceno.« je še izpostavil generalni direktor Skupine PP g. Enver Šišić.

Investicija v razvoj in optimizacijo

Tovrstni uspehi pa ne pridejo čez noč. Skupina Perutnina Ptuj je namreč eden najnaprednejših živilskih sistemov v regij, ki veliko investira v svoj razvoj in optimizacijo proizvodnih procesov ter transformacijo poslovnih sistemov, so zapisali pri Perutnini Ptuj. Samo v letu 2022 so investirali preko 55 milijon evrov, letos že blizu 60 milijonov evrov, od prevzema strateškega investitorja MHP v letu 2019, pa že preko 160 milijonov. 

Perutnina Ptuj ostaja zgled in navdih drugim živilskim podjetjem v Sloveniji ter dokazuje, da je s pravilno vizijo, nenehnim razvojem ter kakovostno ponudbo mogoče doseči izjemne rezultate v zahtevnem gospodarskem okolju. Njihova zavezanost kakovosti in inovativnosti jo uvršča med vodilne igralce v panogi in ji zagotavlja močno konkurenčno prednost. Ob zaključku je vredno omeniti, da je lestvica TOP 140 izvoznih podjetij, ki jo pripravlja Gospodarska zbornica Slovenije, pomemben pokazatelj gospodarskega stanja na tem področju in izpostavlja najbolj uspešna podjetja, ki pripomorejo k razvoju in rasti gospodarstva v Sloveniji