Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so že lani v okviru kampanje o skrčflaciji opozarjali na različne do potrošnika neprijazne prakse, s katerimi proizvajalci in trgovci prikrito dvigujejo cene izdelkov. Zaradi velikega odziva na akcijo v ZPS razkrivajo nove primere izdelkov, ki so se "skrčili" v zadnjem obdobju.

Po ugotovitvah zveze se je količina teh izdelkov v povprečju zmanjšala za 20 odstotkov. Njihova cena za enoto se je v primerjavi s ceno pred skrčenjem tako povišala za 17 do 86 odstotkov. Gre za pogosto prakso prikritega dvigovanja cen v času draginje, zato se je tovrstna praksa poimenovala s skovanko 'skrčflacija', ki izhaja iz besed skrčenje in inflacija, še pojasnjujejo v organizaciji. 

Prijavite "skrčene" izdelke

Omenjen seznam vsebuje 11 izdelkov, pri katerih je zaradi zmanjšanja količine v embalaži prišlo do občutnega povišanja cene za enoto. K seznamu so dodali tudi pojasnila proizvajalcev in trgovcev o razlogih za krčenje vsebine izdelkov. Med izdelki na seznamu so na primer jogurt, sir, kosmiči, slano pecivo, mešanica zelenjave za francosko solato, predkuhan zdrob, riž, eden od kavnih izdelkov, mehčalec in sredstvo za čiščenje. Več izveste tukaj

Na zvezi potrošnikov porabnike znova pozivajo, naj v primerih, ko tudi sami na policah opazijo takšne "skrčene" izdelke, to prijavijo na spletni strani zveze prek posebnega obrazca. Hkrati še svetujejo kupcem, naj kupujejo preudarno in premišljeno ter pri živilih, ki jih redno kupujejo, občasno preverijo njihovo ceno za enoto, velikost pakiranja in sestavo.

Če opazijo, da je proizvajalec zmanjšal količino izdelka oziroma spremenil njegovo sestavo ter kakovost, porabnikom svetujejo, naj na trgu poiščejo alternativo. S tem bodo namreč, kot pravijo na zvezi, podprli tiste, ki se k takšnim praksam ne zatekajo.