Poročali smo, da je predsednik vlade Robert Golob včeraj v državni zbor poslal predlog, da za novo ministrico za kmetijstvo predlaga poslanko Matejo Čalušić, diplomirano inženirko agronomije, svetovalko za fitofarmacevtska sredstva, pred vstopom v parlament pa je med leti 2015 do 2022 delala kot administratorka in vodja lokala.  Sprva je bil sicer za to mesto v igri upokojeni major Vojko Adamič, po izobrazbi zootehnik, ki pa je, kot je dejal, po temeljitem razmisleku soglasje za svojo kandidaturo umaknil. 

Čalušićevo predstavitev pred matičnim delovnim telesom državnega zbora in potrjevanje v državnem zboru čakata predvidoma prihodnji teden. Če bo pri tem uspešna, bo na mestu kmetijske ministrice nasledila Ireno Šinko, za katero je Golob lani oktobra zaradi izgube zaupanja predlagal razrešitev s položaja. 

Šinkova Golobove izbire ne želi komentirati

Za komentar glede zadnjega Golobovega izbora smo prosili nekdanjo ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko, ki pa predloga ni želela komentirati. Povedala je, da je to svar Gibanja Svoboda, svojega osebnega mnenja o Mateji Čalušić pa ne želi deliti z javnostjo. Dodala pa je, da je s Čalušićevo kot s poslanko in podpredsednico odbora za kmetijstvo  dobro sodelovala. "Vsak pa se izkaže z delom, to pa je dejstvo."