Slovenija

SDS napovedala vložitev interpelacije zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan

Uredništvo , 17.01.24 ob 13:13

Med drugim ji očitajo "nedvomno objektivno odgovornost" pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani.

SDS napovedala vložitev interpelacije zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan

V SDS bodo v DZ vložili interpelacijo zoper ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo "nedvomno objektivno odgovornost" pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani. "Zaradi tega in še zaradi česa drugega bo ministrica morala prevzeti tudi politično odgovornost," poudarjajo.

Ministrstvo za pravosodje se je namreč v zadnjih dneh pod drobnogledom javnosti med drugim znašlo zaradi domnevnih nepravilnosti nakupa prostorov na Litijski, ki jih preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Na ministrstvu pa so za stavbo plačali 7,7 milijona evrov. Kot so sicer v četrtek razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

"Navedli bomo trdne argumente"

V SDS so prepričani, da na pravosodnem ministrstvu ne mine 14 dni brez novih "rabot", v omenjenem primeru pa da gre še za ene ponesrečen "happy end", ki gre na račun slovenskih davkoplačevalcev, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec Dejan Kaloh. V interpelaciji, ki jo bodo v parlamentarni postopek vložili v prihodnjih dneh ter jo v sopodpis ponudili tudi opozicijski NSi, bodo tako po njegovih besedah navedli "dovolj trdne argumente, da ministrica za pravosodje enostavno ni primerna za opravljanje funkcije in bi morala zapustiti svoj položaj".

"Če bi ta vlada in njeni ministri imeli vsaj minimum politične higiene, bi pri takšnih ugotovljenih nepravilnostih, ki milo rečeno smrdijo po dogovorjenih tovariških poslih, morali sami odstopiti s svojih funkcij," je kritičen Kaloh.

STA