Slovenija

SDS ministrici Stojmenovi Duh očita nevestnost in neodgovornost

Uredništvo , 24.01.24 ob 11:49

Interpelacijo zoper njo bodo predvidoma vložili jutri.

SDS ministrici Stojmenovi Duh očita nevestnost in neodgovornost
Vir: X

V stranki SDS zaradi večjega nakupa računalnikov, ki ga je opravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrici Emiliji Stojmenovi Duh očitajo "nevestno, netransparentno in neodgovorno". Zoper njo bodo zato, predvidoma v četrtek, vložili interpelacijo.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov objavilo julija lani, posel so si razdelila štiri podjetja. Na nakup padajo očitki, da gre za povprečne, če ne slabše prenosne računalnike, da ni jasno, za kaj jih bodo uporabljali in ali jih sploh potrebujemo.

"Nakup je fiasko"

"Računalniki nimajo niti operacijskega sistema, niti antivirusne zaščite," je v predstavitvi razlogov za interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh dejal poslanec SDS-a Tomaž Lisec. Opozoril je tudi ,da je po besedah ministrice za 13 tisoč računalnikov kar 500 tisoč upravičencev, pri čemer ni jasno, kakšni bodo pogoji in kdo bo imel prednost. "Pogoji za dostop upravičencev bi morali biti zelo jasni. Stanje kaže, da je ministrica delovala ne transparentno, nevestno in neodgovorno. Ta nakup je fiasko," je bil kritičen Lisec. Kritičen je bil tudi do tega, da ministrica ne sprejme odgovornosti in se "izgovarja na druge organe" – ministrstvo za izobraževanje, javni sklad, občine in druge.

Kot je dejal so v opozicijski stranki okoliščine nakupa želeli razčistiti na dveh sejah pristojnih odborov DZ-ja, ampak predsednika obeh seje nista želela sklicati. Kot je dodal, bodo zdaj o treh predlaganih sklepih poslanske skupine SDS poslanke in poslanci razpravljali v okviru interpelacije, ki bo po njegovih napovedih najverjetneje vložena v četrtek. Med predlaganimi sklepi bodo sicer poziv premierju Robertu Golobu, naj razmisli o tem, ali je ministrica še primerna za opravljanje svoje funkcije, zahteva po natančnem poročilu nakupa računalnikov in zahteva po pripravi pregleda vseh uresničenih koalicijskih zavez na področju digitalizacije.

"Najlažje bo zgodba končana tako, da bo ministrica sama odstopila oz. da jo bo k odstopu pozval oz. razrešil predsednik vlade," je še ocenil Lisec. Pojasnil je, da se z drugo opozicijsko stranko NSi o podpori interpelaciji še niso pogovarjali. Kot je dejal. ima glasov za vložitev interpelacije SDS dovolj, bodo pa z veseljem sprejeli tudi podpise poslancev NSi-ja.

Računalnike bodo razdelili kmalu 

Stojmenova Duh ves čas vztraja, da imajo vsi prenosniki novejše procesorje od prenosnikov, ki jih uporablja 95 odstotkov uslužbencev državne uprave, prejemniki pa da bodo vrtci, osnovne šole in otroci iz socialno ogroženih družin. Po avgustovskih ujmah so v vladi v zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav umestili tudi člen, na podlagi katerega bi računalnike razdelili še prizadetim v poplavah.

Po podatkih iz prve polovice januarja je sicer ministrstvo za digitalno preobrazbo razdelilo le 39 od 13.000 kupljenih računalnikov. V torek pa je ministrica v oddaji 24 ur zvečer na POP TV v prvem odzivu na napoved interpelacije zatrdila, da jih bodo razdelili kmalu.

Zadevo v okviru postopka predhodnega preizkusa preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije, kar ministrica prav tako pozdravlja.

Poslanska skupina SDS je v tem mandatu vložila že štiri interpelacije, od tega eno proti celotni vladi. Ob tem je pred dnevi napovedala še vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan.