Glede narave obtožb pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan glede članov SD lahko zaključke podajo le pristojni organi, je SD zapisala v odzivu, ki ga je zahteval premier Robert Golob. Ob tem vztrajajo, naj Golob ministrico razreši. Po informacijah STA bo razplet afere glede nakupa stavbe za potrebe sodišč znan v ponedeljek.

Švarc Pipan naj bi, ko bo nastopil čas za to, odstopila sama

V SD so premierja obvestili, da njihovo stališče ostaja nespremenjeno. "Pričakujemo, da boste spoštovali sklep predsedstva SD in da boste zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, skladno z vašimi pristojnostmi, predlagali razrešitev ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan," izhaja iz dokumenta, ki so ga v SD posredovali v kabinet predsednika vlade.

"Glede na naravo obtožb, ki jih te dni v javnosti tudi glede članov stranke SD sporoča Dominika Švarc Pipan, ne more podajati zaključkov naša ali katerakoli druga politična stranka, temveč za to pristojni organi," so še zapisali.

Po informacijah N1 predsednik vlade z odgovorom Socialnih demokratov ni bil zadovoljen in bo zahteval še dodatna pojasnila.

Švarc Pipan je namreč v zadnjih dneh prst uperila v nekatere člane SD in jim očitala zavajanje pri nakupu stavbe za potrebe sodišč, prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva in vpletanje generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta v posel. Danes pa naj bi se po poročanju POP TV Švarc Pipan in Golob sestala v vladni palači in se dogovorila, da naj bi, ko bo nastopil čas za to, Švarc Pipan odstopila sama. Razplet naj bi bil tudi po informacijah STA znan v ponedeljek.

Izjemno težki dnevi za stranko

"Za stranko so izjemno težki dnevi," pa je predsednica SD Tanja Fajon zapisala v pismu, ki ga je namenila članstvu. Po sprejetem sklepu predsedstva SD, da Švarc Pipan pozove k odstopu z mesta ministrice za pravosodje, so priča "pogromu nad stranko, tudi s strani ministrice", ki da z obtožbami o SD ter njenih posameznikih "meče slabo luč na vse člane in članice stranke, ki delamo pošteno, transparentno in zakonito".

Fajon ostaja odločno na stališču, da bianco zaupanja v stranki "ni in ne bo, dejanja pa so tista, po katerih ljudi presojamo in sodimo". In če je potrebno, tudi ukrepamo, je dodala. Verjame, da članstvo nastala situacija skrbi, zaradi pogroma pa so, kot je sama, upravičeno prizadeti.

"Ob prevzemu stranke sem jasno povedala, da se in se bom vedno zavzemala za ničelno stopnjo korupcije. Ostajam odločna, da bodo v stranki SD za vse veljali enaki vatli. Vsak med nami je dolžan prevzemati odgovornost za svoja dejanja," je še zapisala.

Afera vsak dan dobiva nove razsežnosti. Mediji danes poročajo tudi o nakupu stanovanja očeta Klemna Žiberta pod zelo ugodnimi pogoji. Prihajalo pa naj bi tudi do incidentov, v katerih naj bi bili fizično napadeni otroci vpletenih, je poročal Siol.