S skorajšnjim koncem pouka se je povečal promet na Hrvaško. Za prehod meje ni dovolj SMS sporočilo, pa tudi vsi hitri testi na tržišču niso primerni. Preverite, kaj potrebujete za prehod meje na Hrvaško.

Veliko Slovencev za svojo počitniško destinacijo izbere kar sosednjo Hrvaško. Tudi, če ste opravili hitri test in je vaš rezultat negativen, se vam lahko zgodi, da meje ne boste mogli prečkati.

Vsi testi niso primerni za vstop na Hrvaško

Za prehajanje meje na Hrvaško je po zagotovilih Ministrstva za notranje zadeve  dovolj tudi negativen rezultat hitrega antigenskega testa. Kljub temu bodite pozorni, sms z negativnim rezultatom na vašem mobilnem telefonu namreč ne zadostuje za prehod meje. V njem namreč ni navedenih osebnih podatkov testiranega, zato jih za prehod meje ni mogoče uporabiti kot verodostojen dokument.

Kljub temu bodite pozorni, sms z negativnim rezultatom na vašem mobilnem telefonu namreč ne zadostuje za prehod meje.

“Za prehod meje na Hrvaško potrebujete še pisno potrdilo o negativnem hitrem testu. Na mestu, kjer se boste testirali povejte, da potrebujete potrdilo za prehod meje na Hrvaško. Potrdilo vam lahko natisnejo tam, lahko pa ga natisnete sami preko zVem portala,” so nam pojasnili na klicnem centru Ministrstva za zdravje. Od odvzema brisa do prehoda hrvaške meje v primeru PCR-testa ne sme miniti več kot 72 ur, v primeru hitrega testa pa 48 ur.

Za prehod meje na Hrvaško potrebujete še pisno potrdilo o negativnem hitrem testu. Na mestu, kjer se boste testirali povejte, da potrebujete potrdilo za prehod meje na Hrvaško. Potrdilo vam lahko natisnejo tam, lahko pa ga natisnete sami preko zVem portala.

Vsi hitri testi, ki jih je mogoče opraviti v Sloveniji, pri prehodu meje niso veljavni. Nekaj jih velja le v Sloveniji, drugi so tudi ga na seznamu Evropske komisije in le ti veljajo tudi na Hrvaškem. V veljavi so torej le testi, ki jih najdete na evropskem seznamu hitrih testov. Veljajo testi HAG vseh proizvajalcev s seznama, ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo.

Testiranje otrok

Če potujete z otroci, ki so mlajši od 12 let, negativnega izvida ne potrebujejo. Za vse, ki so stari 12 let ali več pa je, tako kot za odrasle, na meji potrebno predložiti negativen hitri ali PCR test.

Za vse otroke, ki so stari 12 let ali več je, tako kot za odrasle, na meji potrebno predložiti negativen hitri ali PCR test. 

Tudi pri izvidu otroka pa je, kot povejo na hrvaškem notranjem ministrstvu, nujno razviden proizvajalec testa, izvid pa mora biti izdan s strani zdravstvene institucije ali laboratorija.

Za vse aktualne informacije lahko pokličete tudi brezplačno telefonsko številko: 080 14 04. Če kličete iz tujine, je telefonska številka: +386 1 478 7550.

Ostale informacije pa najdete na spletni strani: Koronavirus (SARS-CoV-2) | GOV.SI

Koliko stane hitri test?

V Zdravstvenem domu Maribor izvajajo brezplačna hitra testiranja in tudi plačljiva. Brezplačni test lahko opravite na sedežu zdravstvenega doma:

– Od PONEDELJKA do ČETRTKA od 7.30 do 10.00 in od 10.45 do 19.00 ure
– PETEK od 7.30 do 10.00 in od 10.45 do 14.30 ure
– SOBOTA IN NEDELJA od 8.00 do 12.00 ure

na lokaciji Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, Partizanska cesta 14 a, pritličje.

Na informacijskem centru so nam pojasnili, da v tem primeru odgovor o rezultatu testa dobite le po SMS sporočilu, kar pa ni dovolj za prehajanje meje.

Da bi dobili potrdilo, svetujejo naročanje na odvzem brisa na enoti na Jezdarski 10. Test stane 20€ ob odvzemu pa je potrebno povedati, da potrdilo potrebujete za prehod meje. Potrdilo vam bodo pripravili in ga tudi izročili.

Brezplačno potrdilo ob brezplačnem testu boste dobili le v primeru, če ste na Upravni enoti pridobili kodo, s katero dostopate do portala zVem dostopali do svojih podatkov, kjer lahko svoj izvid tudi brezplačno sami natisnete.

Brezplačno potrdilo ob brezplačnem testu boste dobili le v primeru, če ste na Upravni enoti pridobili kodo, s katero dostopate do portala zVem dostopali do svojih podatkov, kjer lahko svoj izvid tudi brezplačno sami natisnete.