Slovenija

Prva pogajanja med Fidesom in vlado zaključena

Uredništvo , 10.01.24 ob 15:56

Zaključila so se brez dogovora.

Prva pogajanja med Fidesom in vlado zaključena
Fotografija je simbolična

Prva pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek stavkal, so se zaključila brez dogovora. Vlada se je danes zavezala, da bo svoj pogled na Fidesove zahteve sindikatu poslala v najkrajšem času, ob tem pa Fides še vedno pričakuje protipredlog aneksov h zdravniški kolektivni pogodbi.

Predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki

Na prvih pogajanjih je vlada Fidesu ustno predstavila stališče glede stavkovnih zahtev sindikata. "Takoj smo jih zaprosili za pisno obrazložitev. Predali jo bomo glavnemu stavkovnemu odboru," je v izjavi za medije pojasnil predsednik sindikata Fides Damjan Polh. Ob tem še vedno pričakujejo protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Vladna pogajalska skupina se je zavezala, da bo svoj pogled in pričakovanja glede zahtev Fidesa sindikatu poslala v najkrajšem možnem času, je poudaril tudi vodja vladne pogajalske skupine Mirko Stopar. Glede protipredloga aneksov h kolektivni pogodbi pa se vladna pogajalska stran ni opredelila, je bilo razumeti Stoparja.

V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki. Mladim zdravnikom so se namreč plače zvišale do pet plačnih razredov, medtem ko je bil večji del izkušenejših zdravnikov deležen povišanja do dveh plačnih razredov. V Fidesu bi z aneksom h kolektivni pogodbi določili tudi karierno pot zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti.

Sestal se bo glavni stavkovni odbor Fidesa

Po današnjih pogajanjih se bo sestal glavni stavkovni odbor Fidesa, nato pa bodo iz sindikata sporočili svoje nadaljnje odločitve, je napovedal Polh. Naslednji termin pogajanj še ni znan, strani ga bosta poiskali v nadaljevanju, je dejal Stopar.

Vladna stran sicer ocenjuje, da so pogajanja začeli konstruktivno, v tvornem dialogu, na tak način pa jih želijo tudi nadaljevati, saj da je to edina pot do dobrih rešitev, je poudaril namestnik vodje vladne pogajalske skupine in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Sindikat Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, je sicer za prihodnji ponedeljek napovedal nadaljevanje stavke do preklica. Polh na novinarski konferenci pred začetkom pogajanj ni želel napovedovati, ali se bo stavka v ponedeljek nadaljevala, saj imajo za pogajanja ob današnjem še dva delovna dneva, v Fidesu pa so se pripravljeni pogajati tudi v soboto in nedeljo. V primeru stavke bodo bolniki informacije dobivali sproti, zanje pa so odgovorni delodajalci.

STA

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26