Evropo je zajel napovedan polarni mraz. Medtem ko se več držav, vključno z našimi hrvaškimi sosedi, bojuje z zelo nizkimi temperaturami in snegom, se bodo v Mariboru in okolici minusi najverjetneje ustavili pri -10 °C. Snega po nižinah vsaj zaenkrat še ni na vidiku, padejo lahko še kakšne posamezne snežinke, ki se ne bodo oprijele tal. Kdaj bo najhladneje?

Pri nas bo najhladneje verjetno v sredo

Iz sibirskih predelov nas je dosegla izrazita hladnejša zračna masa, ki je poskrbela za vrnitev zime na staro celino. Jutranje temperature bodo v tem tednu pod lediščem, nekaj dni pa bo minus vztrajal tudi čez dan.

Danes bo pretežno oblačno. V notranjosti lahko občasno naletava sneg. Tudi v Mariboru bomo lahko čez dan videli še kakšno snežinko. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 0 °C.

Jutri se bo na zahodu delno razjasnilo, drugod bo še precej oblačno. Še bo pihal severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja, ki bo v noči na sredo postopno slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, v Mariboru in okolici bo okoli -5 °C, najvišje dnevne od -5 do -1, pri nas okoli - 3 °C.

V sredo se bo postopno razjasnilo. Takrat bo verjetno pri nas tudi najhladneje, saj bodo jutranje temperature okoli -8 °C, tudi čez dan pa bodo temperature vztrajale pri okoli -2 °C, tako da se ne bo zelo segrelo. Največji minus za Maribor je sicer napovedan za četrtek, jutranje temperature naj bi segle tudi do -9 °C. V četrtek bo sicer pretežno jasno z mrzlim jutrom. Tudi za vikend zaenkrat ni 'toplejših' napovedi, kot kaže, bomo ostali v minusu.

Na Hrvaškem danes močan veter in sneg

Tudi na Hrvaškem so se temperature spustile pod ničlo po vsej državi razen na obali, zaradi orkanske burje pa velja rdeče opozorilo za tri regije ob severnem Jadranu. Pred močnim vetrom in snežnimi padavinami vremenoslovci opozarjajo tudi prebivalce preostalih delov države.

Hrvaški državni hidrometeorološki zavod je rdeče vremensko opozorilo zaradi močne burje z orkanskimi sunki izdal za območje Reke, Kvarner in Velebitski kanal. Veter se bo po napovedih v noči na torek še okrepil. Sunki vetra bi na območju Velebitskega kanala lahko dosegli do 200 kilometrov na uro.

Za zahodno obala Istre in del Dalmacije zaradi močnega vetra velja oranžno vremensko opozorilo. Zaradi močnega vetra sta po podatkih hrvaškega avtokluba Hak za ves promet zaprta del avtoceste od Zagreba proti Splitu in del Jadranske magistrale.

Za druge dele države vremenoslovci medtem opozarjajo pred snežnimi padavinami in poledico. Na območju Zagreba bi lahko padlo do pet centimetrov snega, v Slavoniji do 10, v goratih predelih v osrednjem delu države pa do 15 centimetrov.