Predlog sprememb zakona o trošarinah se bo po besedah, finančnega ministra Klemna Boštjančiča, nanašal na dve področji - na trošarine na tobačne izdelke in alkoholne pijače.

"Pri določenih skupinah tobačnih izdelkov smo prišli do meje glede višine trošarin, zato si moramo v zakonu odpreti možnost, da bo lahko vlada v letu 2024 in naprej nadaljevala trenutno politiko. Kot veste, se trošarine na tobačne izdelke običajno spreminjajo dvakrat letno za nekaj odstotkov," je pojasnil finančni minister.

Iz naslova dviga trošarin na tobačne izdelke se v proračun letno steče med 25 in 30 milijonov evrov več prihodkov.

Drugi razlog za novelo pa so višje trošarine na alkohol in alkoholne pijače, razen vina. Po njegovih besedah bodo trošarine zvišali v skladu z višino inflacije v državi, in sicer od zadnjega povišanja trošarin na alkohol leta 2014. Na ministrstvu ocenjujejo, da bi se tudi iz tega naslova v proračun letno steklo okoli 30 milijonov evrov več prihodkov.

Vlada sicer pripravlja tudi spremembe pri obdavčitvi sladkih pijač in druge potencialno nezdrave hrane, a predlog, ki ga bo vlada poslala v javno obravnavo, tega področja ne naslavlja.

"Glede tega še potekajo pogovori, predvsem med ministrstvom za zdravje in za finance ter dvema strateškima svetoma. Verjamem, da bomo v roku meseca ali dveh prišli tudi do tega predloga," je napovedal Boštjančič in sklenil, da gre za precej kompleksno tematiko.