Prihodnji teden se bo nadaljevalo več odmevnih sodnih zadev, poleg sojenj zaradi korupcije v zdravstvu in zaradi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana tudi sojenje domnevnim tihotapcem heroina in hudodelski združbi, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo orožja in streliva.

Slika je simbolična

Pred zaključkom prve faze sojenja zaradi korupcije v zdravstvu soočenje dveh zaposlenih v Emporiu Medical

Sojenje v aferi domnevne korupcije v zdravstvu se za prvo skupino obdolženih počasi bliža koncu. Pred sodiščem je v sredo pričakovati soočenje nekdanje računovodkinje podjetja Emporio Medical Damjane Palčar in nekdanje svetovalke podjetja Mojce Drašler, saj je po mnenju obrambe v njunih pričanjih več neskladnosti, ki jih želijo razčistiti.

Podjetje Emporio Medical, ki je bilo v lasti Urške Jurkovič in njene mame, se je znašlo v središču zgodbe o domnevni korupciji v zdravstvu. Tožilstvo je prepričano, da je podjetje dajalo darila zdravnikom, ti pa naj bi za protiuslugo poskrbeli, da so bolnišnice še naprej naročale medicinski material pri določenem dobavitelju.

Med obtoženimi v prvi skupini – sodnica jih je zaradi velikega števila razdelila na tri – so poleg Antoliča še vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki Rok Vengust, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman in nekdanji komercialist v podjetju Emporio Medical Darko Žafran. Vsi našteti krivdo zanikajo. Miodraga Vlaovića, upokojenega travmatologa v celjski bolnišnici, pa je sodišče zaradi zdravstvenih težav začasno izločilo iz postopka.

Upravno sodišče spet o lobiranju Zemljariča za projekt Izolski otok

Upravno sodišče bo prihodnjo sredo obravnavalo pritožbo lobista Janeza Zemljariča na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da je bil njegov obisk pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku nedovoljeno lobiranje. Zgodba sega v leto 2016, ko je fotograf revije Reporter pred gospodarskim ministrstvom v objektiv naključno ujel Zemljariča, ki je takrat ministru Počivalšku predstavljal zamisel za polmilijardni projekt Izolski otok. Na prvem sestanku je zaposlenim izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt.

Kot je ugotovila KPK, Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako ni registriran lobist – zato so njegovo dejanje označili za nezakonito. Minister stika ni ne odklonil ne prijavil KPK. Toda komisija svojih ugotovitev ni smela javno objaviti. To jim je namreč prepovedalo upravno sodišče zaradi tožbe Počivalška, ki je objavo vsaj začasno ustavil, češ da mu bo z objavo povzročena nepopravljiva škoda.

Vrhovno sodišče je nato ugodilo pritožbi KPK in dovolilo objavo ugotovitev, saj Počivalšek ni dokazal, da mu bo z objavo storjena težko popravljiva škoda. Letos pa je upravno sodišče zavrnilo tožbo proti KPK. Ugotovilo je, da je Počivalšek opravljal funkcijo, ki je izpostavljena nadzoru državnih organov ter kritikam medijev in laične javnosti in bi moral zato tudi predložiti konkretne dokaze, ki bi potrjevali, da mu je bila storjena nepopravljiva škoda.

Nekdanji koprski župan Popovič pred sodišče zaradi nakupa futurističnih luči

Na Okrožnem sodišču v Kopru so za četrtek in petek razpisani predobravnavni naroki za nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča in nekaj njegovih bivših sodelavcev zaradi domnevno spornega nakupa pisanih luči, ki krasijo koprski Ukmarjev trg. Kot so pred tedni poročale Primorske novice, so koprski kriminalisti pred desetimi leti zaradi omenjenega posla izvedli več hišnih preiskav in tako preverjali sume, da bi se občina s podjetjem Grafist vnaprej dogovorila za posel, nato pa dogovor zakrila v navidezno oddajo del Stavbeniku.

Obtožnica poleg Popoviča bremeni še takratnega v. d. direktorja Komunale Igorja Hrvatina, ki je zdaj prvi mož koprskega zdravstvenega doma, vodjo občinskega urada za investicije Viljana Tončiča ter tri zaposlene iz Komunale (oziroma Marjetice). Po pisanju Primorskih novic tožilstvo Popoviču očita zlorabo uradnega položaja, ostalim pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Stavbenik naj bi prišel do nekaj več kot 68.000 evrov protipravne premoženjske koristi, Grafist pa za dobrih 15.000 evrov.