Slovenija

Prihaja občutna ohladitev, tudi avgusta bodo ljubitelji vročine razočarani

Uredništvo , 23.07.23 ob 14:51

Jutri še lahko v Mariboru pričakujemo 30 °C, nato prihaja občutnejša ohladitev.

Prihaja občutna ohladitev, tudi avgusta bodo ljubitelji vročine razočarani

Zadnja julijska dekada prinaša bolj sveže vreme. Ravno na prehodu v zadnjo dekado nas je prešla vremenska fronta in za njo imamo že nekaj dni normalne temperature brez vročine. Nad Sredozemljem je še vedno vroč afriški zrak, ki se spet dviga proti nam. Največje vrednosti bodo jutri popoldne, ko bo v Mariboru do 30 °C.

V Mariboru v sredo samo do 20 °C

Po srednjeročni napovedi portala ciklon.si, lahko pričakujemo vpliv vremenske fronte, ki bo valovila nad Zahodno Evropo in v noči na torek ter v torek vplivala na vreme pri nas. V nasprotju z zadnjimi poslabšanji bo hladnejši zrak segel bistveno južneje, globoko na južno stran Alp, kar bo prineslo občutnejšo ohladitev. Meja med vročim in hladnejšim zrakom bo postavljena južneje, zato bo glavnina padavin v torek verjetno padla nad severnim delom Jadranskega morja, pri čemer je možno, da bo nekaterih območjih padlo več kot 100 mm padavin v nekaj urah. Ob močnem zahodnem vetru se bodo razvijale tudi močnejše nevihte.

Ohladitev bo najbolj izrazita v sredo, ki bo najhladnejši dan v naslednjem tednu, ko bo dež zajel tudi južni del Jadranskega morja. V Mariboru bodo dnevne temperature do okoli 20 °C. V nadaljevanju tedna se bo vremenska slika počasi izboljšala, padavine bodo postopno ponehale, in zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem bo pihala zmerna burja. Temperature bodo v notranjosti do prijetnih 25 °C, na Primorskem nekoliko topleje.

V drugi polovici tedna se bo veter v višinah postopno obračal iz severozahodne v zahodno smer, kar bo prinašalo postopno toplejše vreme. Kljub temu vročinskih valov do konca naslednjega tedna ne pričakujemo, še napovedujejo na ciklon.si /srednjeročna napoved

Bo poletja hitro konec?

Glede na opažanja v zadnjem desetletju, je značilno, da je avgust na vzhodnem delu Evrope zaznamovan s toplejšim vremenom in bolj izrazitimi temperaturnimi anomalijami. Čeprav bo še vroče tudi v avgustu, meteorologi ne pričakujejo dolgotrajnih vročinskih valov. Poletje bo verjetno še naprej zaznamovano s toplo vremensko sliko, vendar ne bomo doživeli dolgotrajnih obdobij izrazite vročine, kot smo jih opazovali v preteklosti. Takšen je trend tega poletja, tudi v juliju ni zdržal vročinski val v notranjosti več kot 5 dni, še pojasnjujejo meteorologi ciklon.si.