Slovenija

Preiskava KPK zoper premierja Roberta Goloba začasno prekinjena

Uredništvo , 22.01.24 ob 10:48

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sporočila, da je bila primorana začasno prekiniti postopek preiskave zoper premierja Roberta Goloba.

Preiskava KPK zoper premierja Roberta Goloba začasno prekinjena

KPK kot razlog za prekinitev postopka preiskave zoper premierja Roberta Goloba navaja, da trenutno obravnavani osebi ni mogoče zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic v okviru lastnega postopka predkazenskega postopka.

Predsednik komisije, Robert Šumi, bo nadaljeval s preiskavo takoj, ko bodo razlogi za začasno prekinitev odpravljeni. Medtem bo komisija izvajala nujna procesna dejanja, poroča tudi Večer.

Pritisk na nekdanjo notranjo ministrico

Lani novembra je KPK začela preiskavo zoper predsednika vlade zaradi suma kršitve integritete v zvezi s prijavo o domnevnem pritisku na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve. KPK je poudarila, da ima premier v postopku vse predpisane pravice po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije ter zakonu o upravnem postopku, vključno z vpogledom v spis, ki ga je zahteval prek svojega odvetnika.

Na osnovi mnenja specializiranega tožilstva in ponovnega celovitega pregleda dokumentacije, ki je osnova za uvedbo preiskave, je komisija sprejela sklep o začasni prekinitvi postopka. Omejitev vpogleda v celoten spis je namreč onemogočila zagotavljanje vseh procesnih pravic obravnavani osebi, kar je ključno za zakonitost postopka pred komisijo, so pojasnili na KPK. Sklep o začasni prekinitvi postopka so tudi vročili predsedniku vlade, ki v zakonskem roku ni vložil upravnega spora.

Preden je bil postopek začasno prekinjen, so premierju Golobu v obvestilu o uvedbi preiskave predlagali več datumov za razgovor pred komisijo. Prejšnji teden so mu posredovali dopis z več možnimi termini za izvedbo razgovora v prihodnjih mesecih, s ciljem, da se postopek nemudoma nadaljuje, ko bodo razlogi za začasno prekinitev odpravljeni. Komisija je tudi zaprosila Goloba, naj ob navedbi možnih terminov predlaga, katere priče naj zasliši.

Komisija je zavrnila namigovanja o zavlačevanju ali neaktivnosti v konkretnem postopku. Poudarili so, da volitve ali drugi notranjepolitični dejavniki ne vplivajo na njihove odločitve. Na KPK so zagotovili, da bodo kljub vsem zunanjim okoliščinam še naprej opravljali svoje delo profesionalno.