Ta teden v osrednji dnevni rubriki o zvočnem branju, zapiranju lokalov, zeleni trgatvi, maskah v hotelih, novem protikoronskem paketu, sprostitvi cen goriv in brezplačnem cepljenju proti gripi.

Ta teden v osrednji dnevni rubriki o zvočnem branju, zapiranju lokalov, zeleni trgatvi, maskah v hotelih, novem protikoronskem paketu, sprostitvi cen goriv in brezplačnem cepljenju proti gripi.

DNEVNA: Branje z ušesi: od Zvezdice Zaspanke na kasetah do zvočnih romanov na telefonu

V času »multitaskanja« trenutkov za branje klasičnih knjig skorajda ni več, mantra, da moraš vsak možnost izkoristiti za učenje in pridobivanje novih izkušenj, pa narekuje, da beremo na nove načine. Največkrat zvočno. Od podcastov do avdio knjig, ki počasi preplavljajo tržišče in osvajajo globalni trg.

DNEVNA: »Grozi nam, da bo več kot polovica lokalov v Mariboru primorana za vedno zapreti vrata.«

V kolikor se bo epidemiološka slika še naprej slabšala, bodo lokali ponovno primorani prenehati z obratovanjem. Govorili smo z mariborskimi gostinci, ki so nam zaupali svoj strah: kako preživeti. Vnovično zaprtje bi za nekatere pomenilo dokončni udarec.

DNEVNA: Letošnje vinsko leto v znamenju “zelene” trgatve

Letošnje vremenske razmere so bile naklonjene vinski trti, tudi laškemu rizlingu, ki prevladuje na Štajerskem. Z vinsko bero so v glavnem zadovoljni na mariborskem, ptujskem in radgonskem območju. Potomke mariborske Stare trte pa »uradno« rastejo na 214 rastiščih doma in po svetu.

DNEVNA: Nova realnost v hotelih z nošenjem mask, kopanjem po terminih in na zajtrku v rokavicah

V slovenskih hotelih so z zasedenostjo zadovoljni, a morali so uvesti dodatne zaščitne ukrepe, ki jih sicer večina dobro sprejema. Nekaj težav pa je pri razumevanju kopalnih terminov, saj so bili v bazenskih kompleksih primorani uvesti poseben režim vstopa in razdeliti kopalce glede na ure.

DNEVNA: Kaj prinaša peti protikoronski paket, vreden 420 milijonov evrov?

Podaljšanje subvencioniranje čakanja na delo na domu, a zaostreni pogoji za upravičenost do te pomoči, mesečni temeljni dohodek za samozaposlene, dodatki pri plači za zdravstveni kader, več pooblastil za policiste, nova aplikacija za obveščanje … Peti protikoronski zakon predvideva številne ukrepe, ki so težki okoli 420 milijonov evrov.

DNEVNA: Sprostitev cen bencina voda na mlin ponudnikom ali večja izbira za potrošnike?

Vlada je med ključnimi argumenti za prenehanje nadziranja cen naftnih derivatov navedla omogočanje večje konkurence na trgu, ki naj bi najprej povečala ponudbo bencinskih servisov diskontnih trgovcev, nato pa na trg privabila tudi nove ponudnike. Ravno zato naj ne bi prišlo do dviga cen naftnih derivatov, a vsi temu ne verjamejo.

DNEVNA: Letos brezplačno cepljenje proti gripi

Gripa v tokratnem jesensko-zimskem obdobju ne bo edina grožnja za javno zdravje. A zaplete, ki jih lahko povzroči predvsem ranljivim skupinam prebivalstva, lahko omejimo s pravočasnim cepljenjem, ki bo po novem brezplačno za vse.