Slovenija

Pozor, v prodaji večje število ponarejenih palet

Uredništvo , 22.01.24 ob 20:12

Uprava poziva podjetja k previdnosti pri nakupu lesenega pakirnega materiala.

Pozor, v prodaji večje število ponarejenih palet

Uprava za varno hrano opozarja podjetja na goljufive prakse glede izdelave in označevanja lesenega pakirnega materiala. Zaznala je namreč večje število ponarejenih palet z neustrezno oznako. Na njih so denimo oznaka mednarodnega standarda za fitosanitarne ukrepe številka 15 (ISPM 15) in druge licenčne oznake, čeprav pogojev za to ne izpolnjujejo.

Popravljajo ali obnavljajo lesen pakirni material brez dovoljenja uprave

Na trgu se pojavljajo dobavitelji lesenega pakirnega materiala, ki popravljajo ali obnavljajo lesen pakirni material brez dovoljenja uprave za varno hrano ter ta material označujejo s ponarejenim žigom ISPM 15. Prav tako se pojavljajo izdelovalci novih palet, ki jih označujejo s ponarejeno tujo ali slovensko oznako ISPM 15, so v sporočilu za javnost zapisali v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Pojav neskladnih palet po ISPM 15 so ugotovili v okviru nadzora iz uvoza iz tretjih držav, predvsem iz Ukrajine. Pri nadzoru ponarejenih palet so bili v okviru uradnega nadzora najdeni tudi živi škodljivi organizmi, kar dokazuje, da toplotno ali kemično tretiranje v skladu z ISPM 15 ni bilo izvedeno. Take palete predstavljajo tveganje za vnos in širjenje karantenskih škodljivih organizmov v EU, so zapisali.

Nakup ponarejenih palet, ki se tržijo po nižjih cenah, pa poleg fitosanitarnega tveganja predstavlja določena tveganja tudi za sama podjetja. Predstavljajo namreč varnostno tveganje glede kakovosti, saj ne zagotavljajo ustrezne nosilnosti in varnega manipuliranja z blagom na njih.

Ob tem pa že samo posedovanje ponarejenih palet pomeni kršenje pravic blagovne znamke, s čimer kupec tvega civilne tožbe nosilca patentnih pravic, so še opozorili v upravi.

Kupcem palet z oznako po ISPM 15 svetujejo, naj pri nakupu pri upravi za varno hrano preverijo, ali ima dobavitelj vsa potrebna dovoljenja. Previdnost velja tako pri nakupu rabljenih kot tudi pri nakupu novih palet. Previdnost velja še posebej pri nakupu lesenega pakirnega materiala za namen izvoza blaga v tretje države, saj lahko država uvoznica zavrne celotno pošiljko blaga.