Poslanci imajo na dnevnem redu današnje izredne seje predloge priporočil vladi za ustavitev nezakonitih migracij in za dopolnitev zakona o pomilostitvi, po kateri bi predsednik republike moral obrazložiti odločitev o pomilostitvi obsojencev. Oba predloga bo DZ obravnaval na zahtevo poslanske skupine SDS.

Poslanci bodo sicer na predlog SDS najprej glasovali o predlogu sklepa za pridobitev mnenja predsednice republike Nataše Pirc Musar o izvajanju zakona o pomilostitvi. Če bo tak sklep sprejet, bodo razpravo v tej točki nadaljevali v torek, 5. decembra, po pridobitvi mnenja predsednice. Sicer bodo razpravo opravili že danes.

Predsednici republike v SDS očitajo, da je “pomilostila že tretjega obsojenega tihotapca migrantov” in se zaveli za spremembo zakonodaje, po kateri bi predsednik republike svoje odločitve o pomilostitvah obsojencev moral obrazložiti.

Prav tako na zahtevo SDS bo DZ ob tem razpravljal tudi o ukrepih za ustavitvi nezakonitih migracij. V SDS med drugim pozivajo k okrepitvi policijske prisotnosti na meji s Hrvaško, v nadzor meje pa bi vključili tudi Slovensko vojsko.

Na matičnih odborih DZ, ki sta predloge priporočil SDS obravnavala v sredo, ti niso dobili zadostne podpore.