Na nadaljevanju novembrske seje bodo poslanci največ časa namenili predlogu novele zakona o štipendiranju in predlogu pokojninske novele. Obravnavali bodo tudi vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Premier na poslanska vprašanja zaradi bolniške odsotnosti danes ne bo odgovarjal.

Največ časa bodo namenili predlogu novele zakona o štipendiranju

DZ bo sicer sejo začel s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu. Premier se sicer seje zaradi bolniškega staleža po operaciji kile ne bo udeležil. Poslovnik DZ v takšnih primerih predvideva pisni odgovor najpozneje v 30 dneh. Če bodo poslanci vztrajali pri ustnem odgovoru, pa bo premier nanje odgovarjal na naslednji seji DZ.

Poslanci bodo največ časa namenili predlogu novele zakona o štipendiranju, ki posamezniku omogoča prejemanje državne in Zoisove štipendije hkrati. Obravnavali bodo tudi predlog pokojninske novele, ki izboljšuje položaj invalidsko upokojenih in vdov oz. vdovcev.

Obravnavali bodo tudi predlog novele zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti in predlog novele zakona o osnovni šoli, ki ga odbor DZ za izobraževanje novele sicer ni podprl.

DZ se bo seznanil tudi z vmesnim poročilom preiskovalne komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank. Komisija je ob sprejemu poročila pozvala vlado k spremembam zakonodaje, ki bi med drugim odpravile “prepovedane prakse obvodnega financiranja in financiranja volilnih kampanj političnih strank”.

Po izključitvi predsednice preiskovalne komisije Mojce Šetinc Pašek iz stranke Gibanje Svoboda so sicer v poslanski skupini Svobode podali predlog za njeno zamenjavo na čelu preiskovalne komisije. Na to mesto predlagajo poslanko Tamaro Vonta. O zamenjavi bo na seji odločal DZ.

STA