Glede samotestiranja učencev je minister Poklukar znova dejal, da bo testiranje prostovoljno in neinvazivno, v prihodnje pa bi samotestiranje lahko predstavljajo možnost za druge skupine v gospodarstvu in družbi.

Svetovalna skupina in vlada bosta v teh dneh znova pretresali ukrepe v državi. Kot je na vladni tiskovni konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, pripravljajo vse potrebno za uporabo hitrih testov, ki omogočajo samotestiranje učencev. “Sledimo vzoru držav, ki so te teste že uvedle,” je zatrdil, ob tem pa naštel Avstrijo, Češko, Anglijo … “Ključno je, da se po zapori javnega življenja, vzpostavi normalno delovanje šol,” je pojasnil minister Poklukar. Glede samotestiranja učencev je minister znova dejal, da bo testiranje prostovoljno in neinvazivno. Sestanki glede tega naj bi z ravnatelji potekali v petek in prihodnji teden. V prihodnje bi samotestiranje lahko predstavljajo možnost tudi za druge skupine v gospodarstvu in družbi, je še dejal Poklukar.

“Verjamem, da je to pot, da na ta način tudi širše skupine omogočijo odpiranje ne samo gospodarstva, temveč tudi družbe,” je še dejal minister.

Povprečje okužb še vedno visoko

Na vprašanje, kako danes poteka cepljenje s cepivom AstraZenece, pa je Poklukar odgovoril, da se cepljenje nadaljuje. “Dejstvo je, da ta trenutek ni nobenih odločitev ali zavez, da se s tem cepivom ne bi cepili.”

Na ravni države 14-dnevna incidenca še vedno ostaja visoka, znaša 629,2. Najvišja 14-dnevna incidenca ostaja v Goriški, Savinjski in Koroški regiji. Tudi 7-dnevna incidenca ostaja najvišja v teh regijah. Glede na včeraj potrjene okužbe med občinami izstopajo: Celje 92, Žalec 26, Ilirska Bistrica 24, Šentjur 22, Domžale 20, Kranj 30, Koper 23, Krško 22, Novo mesto 28, Ljubljana 139, Maribor 79.