Novogoriški policisti so v nedeljo blizu meje z Italijo naleteli na močno obteženo osebno vozilo, v katerem je 25-letni Šved brez vozniškega dovoljenja prevažal deset državljanov Turčije, vključno z dvema otrokoma. Policisti so Šveda privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Nameraval jih je prepeljati v Italijo

Policisti so med izvajanjem rednih policijskih nalog na območju Ajševice opazili osebno vozilo, ki je vozilo sorazmerno počasi. Po navedbah policije so zaradi suma, da so v vozilu migranti, policisti zapeljali za Švedom, ki je v Rožni dolini zavil na parkirišče in se zaustavil. Ko so do njega prišli policisti, da bi preverili vozilo in voznika, je voznik tujega vozila z veliko hitrostjo odpeljal s parkirišča v smeri bivšega mejnega prehoda v Rožni Dolini.

Po nekaj sto metrih vožnje je švedski voznik zavil levo v stransko ulico in zaradi prevelike hitrosti čelno trčil v betonski zid pred stanovanjsko hišo. Pobegli voznik je po prometni nesreči stekel iz vozila v smeri potoka Vrtojbica, vendar so ga policisti kmalu za tem izsledili.

Po trčenju je iz avtomobila izstopilo deset državljanov Turčije, med njimi tudi dva otroka, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v Slovenijo. Vseh deset turških državljanov je v nadaljnjem postopku zaprosilo za mednarodno zaščito.

Policisti so ugotovili, da je 25-letni Šved Turke nameraval prepeljati v Italijo in da nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Novogoriški kriminalisti so Švedu odvzeli prostost in preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor.

Obravnavali še več ilegalnih prehodov v Slovenijo

S Policijske uprave Novo mesto pa so sporočili, da so v sredo med kontrolo osebnih avtomobilov ugotovili, da je 48-letni državljan Srbije prevažal pet državljanov Kitajske, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. 23-letni državljan Severne Makedonije pa je v vozilu prevažal tri državljane Kitajske in tri državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljanoma Srbije in Severne Makedonije so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozili. Srba in Makedonca bodo privedli k preiskovalnemu sodniku, policijski postopki z državljani Kitajske in državljani Turčije pa še potekajo, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, poroča STA.