Pogajanja med vladno pogajalsko skupino ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides zopet niso prinesla dogovora. Po navedbah vlade Fides vztraja pri takojšnjih finančnih učinkih. V sindikatu pa poudarjajo, da pred dogovorom z vlado ne bodo sodelovali na pogajanjih za zdravstveni plačni steber, ki se bodo nadaljevala v petek.

Pogajanja, ki to niso bila

Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po pogajanjih, ki so danes trajala približno eno uro, medijem povedal, da ne glede na to, kako konkretne zaveze daje vladna stran, Fides to zavrača. Zavrača tudi sodelovanje v pogajanjih za t. i. zdravstveni plačni steber, če ne bo takojšnjih finančnih učinkov, je dodal. Na vprašanja novinarjev pa ni odgovarjal.

Fides po drugi strani ocenjuje, da današnja pogajanja niso bila pogajanja, saj da vladna pogajalska skupina ni ponudila nič oprijemljivega za rešitev stavkovnih zahtev. Predsednik sindikata Damjan Polh je v izjavi za medije potrdil, da so prejeli vabilo za petkovo nadaljevanje pogajanj za zdravstveni plačni steber. A v Fidesu menijo, da lahko stebrna pogajanja pridejo v poštev šele, ko se z vlado dogovorijo glede stavkovnih zahtev.

"To je neka manipulacija s strani vlade, ki hoče postaviti na stranski tir naše zahteve, podpisane s strani vlade. Menimo, da mora imeti vse svoj redosled, to pomeni najprej reševanje stavkovnih zahtev in potem stopimo na pogajanja za zdravstveni steber," je poudaril.

Na pogajanjih pogrešajo ministrico za zdravje

Pojasnil je, da je vladna pogajalska skupina z vsako pogajalsko sejo "bolj skrčena", hkrati pa v sindikatu na pogajanjih pogrešajo ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki je odgovorna za zdravstveni resor. "Menim, da bi bila njena avtoriteta zdaj ključna, da se premaknemo z mrtve točke," je dodal. Na vabila sindikata se po besedah Polha ni odzval niti predsednik vlade Robert Golob, ki je lansko leto po odstopu ministra Danijela Bešiča Loredana za več mesecev prevzel vodenje ministrstva za zdravje.

Na vprašanje, kaj povedano pomeni za stavko, pa je Polh odgovoril, da ima Fides zaenkrat popolno podporo članstva, stavkovni zbori zaposlenih pa da so množično obiskani. Članstvo zahteva intenzivnejšo stavko, je poudaril.

Pogajanja med vlado in sindikatom se bodo po navedbah slednjega nadaljevala predvidoma v petek.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

STA