Slovenija

Pacienti so šibkejši, zato se moramo postaviti na njihovo stran

Uredništvo , 24.01.24 ob 11:06

Zdravniška stavka, ki se je prevesila v drugi teden, je začela občutno vplivati na obravnavo pacientov.

Pacienti so šibkejši, zato se moramo postaviti na njihovo stran
Fotografija je simbolična.

Zdravniki so tudi v času stavke dolžni izdajati bolniške liste, so izpostavili na novinarski konferenci ministrstva za zdravje in ZZZS o zagotavljanju oskrbe bolnikov v času stavke. Izpostavili so socialni položaj posameznika in poudarili, da iz bolniškega lista izhajajo informacije, ki so ključne tako za bolnika kot za delodajalca.

Neizdaja bolniškega lista hudo poslabša socialni status

Kot je dejala v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Jasna Humar, imajo zdravniki seveda "pravico do stavke, istočasno imajo pa tudi bolniki pravico do oskrbe", zato lovijo ravnotežje med pravicami enih in drugih. "Na ministrstvu za zdravje menimo, da so pacienti tisti, ki so šibkejši, in da se moramo torej takrat, kadar se postavi dvom, kdo ima pravico, postaviti na stran pacientov," je pojasnila.

Po njenih besedah so bolniki v zadnjih dneh največ tarnali zaradi neizdajanja bolniških listov. "Dejstvo je, da lahko neizdaja bolniškega lista bolniki hudo poslabša socialni status," je poudarila. Ob tem je pojasnila, da tudi socialno področje sodi v definicijo zdravja, zato menijo, da je poslabšanje socialnega statusa za bolnika lahko tudi poslabšanje zdravja v širšem smislu. "Stojimo na stališču, da se bolniški listi izdajajo," je bila jasna.

Izpostavili pomembnost bolniškega lista

Direktorica področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Ana Vodičar je izpostavila, da je bolniški list pomemben, da delavec opraviči svojo odsotnost z dela, saj lahko sicer po delovnopravni zakonodaji sledijo posledice, tudi odpoved delovnega razmerja. Prav tako pa je bolniški list pomemben zaradi samega obračuna nadomestila plače, saj sta iz njega razvidna obdobje in razlog odsotnosti z dela, na podlagi katerega se obračuna tudi različna višina nadomestila plače.

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26