Največ ljudi za nove dokumente zaprosi tik pred zdajci. Vam je dokument potekel ali ste ga izgubili? Preverite kaj storiti.

Ker se sezona dopustov pričenja, smo preverili kaj storiti, če ste tik pred tem, da se odpravite na dopust, pa ste ugotovili, da ne najdete potnega lista ali osebne izkaznice ali pa vam je potreben dokument potekel. Za potni list in osebno lahko sicer zaprosite na kateri koli upravni enoti na območju Republike Slovenije. Navadno je nanj potrebno čakati cca. 5 delovnih dni, čakalna doba je lahko daljša, ko je število vlog večje, kaj se običajno zgodi pred dopusti in prazniki.

Prednostna izdelava dokumentov

Kadar ste tik pred tem, da bi odpotovali, pa lahko ob vlogi zaprosite za prednostno izdelavo potne listine ali osebne izkaznice, a je ob tem potrebno doplačati višjo upravno takso. “Če želite prioritetno izdelavo brez opravičljivega razloga (na primer, nameravate na dopust v tujino in ste spregledali potek veljavnosti dokumenta), morate za izdajo potnega lista doplačati znesek v višini dvojne takse,” zapišejo na straneh eUprave RS. V nujnih primerih, kot so na primer zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana ter nujni službeni opravki, lahko za prioritetno izdajo potnega lista zaprosite brez doplačila.

Vlogo morete oddati na želeni upravni enoti najkasneje do 11. ure, nato jo lahko na Upravni Enoti Celje prevzamete med 12. in 13. uro. V kolikor vlogo oddate kasneje, lahko dokument dobite šele dan kasneje.

Na Ministrstvu za notranje zadeve svetujejo: “Pred potovanjem preglejte spletne strani Ministrstva za zunanje zadeve, kjer med drugim objavljajo tudi informacije o pogojih vstopa v posamezne države.”