V torek naslednji teden se bodo spet spremenile cene za gorivo. Vlada je sicer v četrtek znižala trošarine in najvišje dovoljene marže za bencin in dizelsko gorivo, kar naj bi po njihovih besedah prineslo znižanje prodajnih cen goriva ter posledično na znižanje inflacije.

Časnik Finance je ocenil, da bodo od 5. decembra cene goriva precej nižje kot zdaj. Pri izračunu so upoštevali tudi že omenjeno vladno odločitev o znižanju trošarin.

Pocenitev tako dizla kot tudi bencina

Po njihovih izračunih se bo bencin pocenil na približno 1,43 evrov, dizel pa na nekaj manj kot 1,48 evrov. Liter bencina in dizelskega goriva bi v tem primeru bil najcenejši od julija letos. Vozniki bi tako za 50-litrski rezervoar bencina plačali 71,5 evra ali 74 evrov za dizelsko gorivo.

Trenutno je treba za liter bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest plačati 1,508 evra, za dizelsko gorivo pa 1,544 evra. Liter bencina bi bil tako lahko od torka cenejši za približno sedem centov, liter dizelskega goriva pa za približno 6 centov. Pri 50-litrskem rezervoarju bi vozniki tako prihranili od 3 do 4 evre.

Medtem pa trošarine in marže za kurilno olje ostajajo nespremenjeni. Pri Financah zato pri ceni za liter kurilnega olja ne pričakujejo večjih sprememb – ostal naj bi na ravni 1,13 evra, kar je najnižje od julija letos, so še ocenili.