Virus sars-cov-2, ki povzroča covid-19, še kroži v družbi. Podatki o potrjenih okužbah pa ne odražajo dejanskega stanja, pač pa ga podcenjujejo, opozarjajo na NIJZ. Temu pritrjujejo tudi analize spremljanja koronavirusa v odpadnih vodah. Med drugim kažejo, da so okužbe januarja v primerjavi z decembrom upadle.

Covid-19 izenačen z ostalimi akutnimi okužbami dihal

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo decembra v primerjavi z novembrom za skoraj četrtino na novo potrjenih okužb več, največ 4. decembra, ko so potrdili 227 na novo okuženih. Število novo potrjenih okužb je po novem letu upadlo. Po zadnjih podatkih so denimo 22. januarja potrdili 23 na novo okuženih s sars-cov-2.

"Število prijavljenih primerov okužbe s sars-cov-2 podcenjuje število resničnih okužb," na svojem spletnem mestu opozarjajo na NIJZ. Spreminjanje števila okuženih od začetka epidemije v primerjavi z zdajšnjim številom okuženih je namreč odvisno tudi od priporočil za testiranje, ki so se spremenila.

Aprila lani so na ministrstvu za zdravje covid-19 izenačili z ostalimi akutnimi okužbami dihal. To med drugim pomeni, da zdravstveni domovi niso več dolžni zagotavljati vstopnih točk za odvzem brisov, osebni zdravnik pa odloči o morebitnem nadaljnjem ukrepanju okuženega.

Podatke zbirajo v komunalnih čistilnih napravah

Na NIJZ trende kroženja virusa in njegove nove različice spremljajo tudi prek analiz v odpadnih vodah. Medtem ko zadnji podatki, razvidni s spletne strani NIJZ, kažejo, da je bilo 14. januarja na območju Ljubljane 22 okuženih na 100.000 prebivalcev, ocenjeno število okuženih na podlagi te analize kaže na število 286 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Število okuženih v tem primeru predstavlja aktivne okužbe na dan in ni primerljivo s številom na novo okuženih, so opozorili na NIJZ. Podatke o številu okuženih pridobijo na podlagi števila prijavljenih okužb s sars-cov-2, nato pa na podlagi teh izračunajo stopnjo na 100.000 prebivalcev, priključenih na posamezno komunalno čistilno napravo v vseh statističnih regijah.

Ocenjeno število okuženih pa pridobijo na podlagi analiz in obdelave iz sistema spremljanja koronavirusa v odpadnih vodah. Podatke zbirajo na podlagi izločkov v komunalnih čistilnih napravah, saj virus 48,1 odstotka bolnikov izloča tudi z blatom.

Na NIJZ so navedli, da je ocenjeno število okuženih s sars-cov-2 prek sistema spremljanja v odpadnih vodah pričakovano višje od števila okuženih na podlagi kliničnega testiranja. Podatki o številu okuženih namreč ne vključujejo tistih, ki prebolevajo okužbo brez bolezenskih znakov, verjetno pa tudi ne velikega deleža oseb, ki prebolevajo virus z blagimi znaki okužbe, so pojasnili.

Sistem spremljanja virusa prek odpadnih voda, ki ga je leta 2022 priporočila tudi Svetovna zdravstvena organizacija, je po mnenju NIJZ osnova za obveščanje splošne in strokovne javnosti, odločevalcev ter hitro in učinkovito odzivanje.

Koronavirus še vedno kroži in še vedno predstavlja določeno tveganje za javno zdravje

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), kjer od pomladi 2023 za NIJZ analizirajo vzorce odpadne vode, so ocenili, da so s tem sistemom vzpostavili dobro in hitro zaznavanje trendov okužb ter pojavnost posameznih različic.

V NLZOH na podlagi analiz ugotavljajo, da "covid-19 ni izginil in koronavirus še vedno kroži" ter še vedno predstavlja določeno tveganje za javno zdravje. Pojasnili so še, da so v tem času pri obolelosti bolj prizadete predvsem rizične skupine, med njimi kronični bolniki in starejši.

Direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Maja Ravnikar, je za STA ocenila, da je metoda spremljanja prek odpadnih voda zelo pomembna, ne le za spremljanje koronavirusa in covida-19, temveč tudi za ugotavljanje prisotnosti drugih mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni človeka, živali in rastlin. Pojasnila je, da kaže stanje v populaciji, ne glede na to, koliko ljudi se testira in s katerimi metodami. Poleg tega lahko v vodah zaznajo nove povzročitelje bolezni.

Razvoj covida-19 negotov

Na NIJZ so opozorili, da je napoved razvoja covida-19 negotova, saj bosta njegova intenzivnost in razširjenost med drugim odvisni od razvoja različic virusa, kužnosti in upada imunosti v populaciji.

Na inštitutu so sicer poudarili, da je varen in najučinkovitejši način zaščite pred težkim potekom okužbe in tako imenovanim dolgotrajnim covidom cepljenje. Priporočali so tudi cepljenje proti gripi, proti kateri se je mogoče cepiti sočasno kot proti covidu-19.

V tednu med 8. in 14. januarjem je bila najbolj razširjena različica omikron sars-cov-2 BA.2.86. Simptomi covida-19 so po oceni Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi pri različicah ponavadi podobni. Pri večini so to nahod, draženje v žrelu in pokašljevanje, niso pa znaki pljučnice, med katerima sta moker kašelj in občutek pomanjkanja zraka, so pojasnili na NIJZ.

STA