Po neuradnih podatkih se v kratkem obeta obvezno cepljenje za zaposlene v javni upravi. Prvi odmerek bi morali prejeti že do 1. oktobra.

Po neuradnih podatkih, ki so bili danes predstavljeni na nacionalni televiziji, naj bi vlada danes ali jutri določila, da bo od 1. novembra v državni upravi veljal le še pogoj P ali C. Minister Hojs je informacijo potrdil.

Pričakovati je zaostritve

Kot kaže se obeta dodatna zaostritev. Vlada naj bi se danes ali najkasneje jutri po neuradnih podatkih RTV SLO na dopisni seji sklenila, da pogoj T (testiranje) v državni upravi ne bo zadostoval.

Do 1. oktobra bodo morali zaposleni v državni upravi prejeti prvi odmerek cepiva, do 1. oktobra pa bodo morali biti polno cepljeni, so pojasnili v prispevku. Pravilo zajema zaposlene na ministrstvih, v vladnih službah, na upravnih enotah in organih v sestavi, so še pojasnili.

Ravno prihajam s seje. Glasovanja sicer še ni bilo, vendar težko verjamem, da bi bil kdo od ministrov proti.

V večerni informativni oddaji je minister Hojs informacijo potrdil: “Ravno prihajam s seje. Glasovanja sicer še ni bilo, vendar težko verjamem, da bi bil kdo od ministrov proti,” je povedal potem, ko je potrdil vse predvidene spremembe. V primeru, ko nekdo ne izpolnjuje P ali C pogoja, lahko delodajalec sicer pretehta, ali je mogoče delo od doma. “Kot minister sicer dvomim, da bi lahko kdo od policistov delo opravljal od doma,” je še pripomnil.

Kot minister sicer dvomim, da bi lahko kdo od policistov delo opravljal od doma.

Na vprašanje, za koga točno bo nov pogoj vejal, je odgovoril: “Za vojsko, policijo, za šolstvo. Za katere je nedvomno, da prihajajo v stik z ljudmi, in da so tudi na terenu v stiku z ljudmi.

Višja starostna meja

Kot poročajo, se obeta tudi višanje starostne meje, do katere PCT ni potreben iz 12 na 15 let, ter milejši pogoji, ki zadevajo dostopnost zdravstvenih storitev.

V kolikor se bo epidemiološka slika poslabšala, je pričakovati testiranje zaposlenih dvakrat tedensko in ne enkrat, kot velja trenutno.