Slovenija

Nastajajo že nevihte, ki se premikajo proti vzhodu, grozi tudi toča

Uredništvo , 05.07.23 ob 13:10

Možni so močnejši nalivi in sunki vetra, na manjših območjih je zelo verjeten tudi pojav toče. 

Nastajajo že nevihte, ki se premikajo proti vzhodu, grozi tudi toča

Na vremenskem portalu Meteoinfo Slovenija napovedujejo, da se nam od severozahoda približuje hladna fronta, zato lahko po večinoma sončnem začetku srede v nadaljevanju dneva spet pričakujemo več oblačnosti ter nastanek krajevnih ploh in neviht, ki lahko prerastejo v lokalna neurja.

Napovedi se že uresničujejo na zahodnem delu države, kjer so že začele nastajati nevihte, ki se počasi širijo proti osrednji Sloveniji, Kočevski in Dolenjski. Krajevne nevihte se bo v prihodnjih urah pojavljale tudi na Gorenjskem in Koroškem, zvečer in ponoči pa bodo zajele še Štajersko in Prekmurje.

Vir: ARSO ob 15.35

Možni so močnejši nalivi in sunki vetra, na manjših območjih je zelo verjeten tudi pojav toče.

Nevihte bodo predvsem na severu in severovzhodu

Nevihte bodo popoldne najprej nastale nad hribi severne Slovenije in ob Dinarski pregradi ter se nato z višinskim zahodnim vetrom počasi pomikale nad osrednjo in vzhodno Slovenijo, kjer je danes tudi največja možnost za nastanek lokalnih neurij. Poleg silovitih nalivov in močnejših sunkov nevihtnega piša je v pregretem ozračju pred fronto popoldne na manjših območjih zelo verjetna tudi toča, napovedujejo na Meteoinfo Slovenija.

Nevihtno vreme se bo predvsem na severu in severovzhodu Slovenije nadaljevalo tudi zvečer in ponoči, ko se lahko lokalno še pojavijo močni nalivi in sunki nevihtnega piša. Kakšna nevihta ni povsem izključena tudi na Primorskem.

Ob močnejših nevihtah in neurjih lahko popoldne, zvečer in ponoči silovito narastejo in poplavijo posamezni manjši hudourniški vodotoki, prav tako so možni vetrolomi. Krajevne plohe in nevihte bodo nastajale tudi jutri skozi ves dan, a dogajanje predvidoma ne bo tako burno kot danes.