Slovenija

Najprej otoplitev, nato naenkrat mraz in sneg do nižin

Uredništvo , 15.01.24 ob 10:23

Ta teden bodo najbolj zaznamovale hitre temperaturne spremembe.

Najprej otoplitev, nato naenkrat mraz in sneg do nižin
Fotografija je simbolična

Ta teden bo vremensko zelo pester. Temperature bodo 'skakale', nekajkrat je napovedan sneg, najbolj verjeten pa je v petek.

Hitro lahko preseneti kakšna snežinka

Po prehodni manjši otoplitvi nas bo v od severa spet preplavil nekoliko hladnejši zrak. Ob tem bo lahko predvsem na vzhodu in jugovzhodu Slovenije nastalo nekaj snežnih ploh. Sledila bo razjasnitev, tako da bo torek v večjem delu Slovenije sončen. A že popoldne bo ponekod spet zapihal jugozahodni veter, ki bo naznanil novo spremembo vremena, napovedujejo na Meteoinfo Slovenija.

Pod vplivom jugozahodnika se bo v noči na sredo v večjem delu Slovenije pooblačilo. Na zahodu in jugu se bo začel pojavljati rahel dež. Ker bodo pri tleh sprva še vztrajale negativne temperature, se lahko na izpostavljenih mestih pojavi poledica, še pravijo meteorologi.

Sredi tedna izrazita otoplitev

V sredo čez dan se bo dež na zahodu nekoliko okrepil in se začel širiti proti vzhodu države. Hkrati se bo krepil jugozahodni veter, zato bo sredino popoldne marsikje nenavadno toplo s temperaturami nad 10 stopinj Celzija. Še višje temperature bomo izmerili v četrtek, ko se lahko živo srebro na vzhodu države lokalno dvigne tudi nad 15 stopinj Celzija. Meja ledišča se bo dvignila na nadmorsko višino okoli 2400 metrov, kar pomeni, da bo snežilo le po naših najvišjih vrhovih, napovedujejo meteorologi na Meteoinfo Slovenija.

Snega po nižinah le za vzorec

V noči na petek se bodo padavine okrepile ter se razširile nad vso državo. Ohladilo se bo in meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin. A kot vse kaže, bodo padavine hitro ponehale, zato bo povsem po nižinah snega najverjetneje le za vzorec, predvsem na severovzhodu države pa lahko, da še to ne. 

Sledil bo sončen in kar hladen konec tedna z burjo na Primorskem, že na začetku prihodnjega tedna pa naj bi se k nam spet začel širiti občutno toplejši zrak.